05/14/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

И германците искат растеж, а не икономии

Германският канцлер Ангела Меркел категоризира като „болезнено и горчиво поражение" резултатите на местните избори в най-богатата и населена провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия. Явно, подобно на французите, и на германците вече им омръзна от икономии и бюджетни съкращения и затова са предпочели в тъмната стаичка да гласуват за партия, която "поставя хората на първо място". На изборите на 13 май те припознаха исканията си в предлаганата от социалдемократическата партия програма. ГСДП изгради предизборната си кампания върху борба със съкращенията, най-вече в болезнени области като образованието.
Особено след победата на социалиста Франсоа Оланд в президентските избори във Франция, дебатът в Европа промени посоката си, рискувайки да постави в изолация Меркел и нейните искания за строги ограничения. Дори бе свикан извънреден Съвет на ЕС на 23 май, който ще обсъжда именно предложената нова насока за съюза - стимулиране на растежа. Но дали немската Желязна лейди ще приеме това като възможен изход за излизане от общоевропейската криза и ще преформулира предизборните обещания на ХДС и като цяло усилията на Германия, ще видим съвсем скоро. Защото федералните избори са само след година и ако Меркел не наложи промяна в политиката си, е съвсем възможно да бъде заменена от друга силна дама - амбициозната Ханелоре Крафт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване