05/14/12 05:30
(http://radiomilena.com/)

Масово плажовете ни без спасители

Почти половината от плажовете на Черно море ще останат без спасители през лятото. Това сочи отчайващата статистика на търговете за концесия на плажните ивици, според която от общо 210 плажа, 100 ще са без концесионер, пише в. „Телеграф”. По Южното Черноморие близо половината от 110-те плажа остават без стопани през този сезон. Това на практика означава, че те няма да имат спасители и ще останат непочистени. Без стопани засега са около 45 от южните плажове. Цифрите се доближават до миналогодишната статистика. с тази разлика, че списъкът на неохраняемите плажове набъбва с още няколко. Мераклиите за концесия на пясъчните ивици оредяват с всяка изминала година. Причината е. че фирмите не са в състояние да избият високите концесионни такси от стотици хиляди левове, определени от държавата. Разходите на концесионерите набъбват и от вменените им задължения да почистват пясъка. да наемат спасители и спешен медицински екип.

 

Концесионерите бягат и заради нововъведените ограничения за изграждане на капанчета и други временни обекти по пясъка.

 

Според новите правила само 1% от ивицата може да бъде заета от барчета и сергии, това означава по-малко наематели и по-малко приходи. Плажният бизнес остава привлекателен само в най-големите курорти като Слънчев бряг. Несебър, Созопол и Приморско. Проблемът със стопанисването там не стои на дневен ред. Дори и сегашните концесионери да се откажат, веднага ще се появят нови на тяхно място. Това са най-атрактивните ивици по южното крайбрежие, и съответно най-печелившите. Стопанисващите фирми печелят добре от сделките. които всеки сезон сключват с арендатори на джетове и други морски атракции. Тлъсти такси плащат всички, които искат да въртят търговия върху пясъка – от продавачите на гевреци до масажистите и наемателите на барчета край морето./КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване