05/15/12 18:45
(http://www.klassa.bg/)

MIT подреди 50-те най-иновативни компании за 2012 г.

Изданието "Технолоджи ривю" (Technology Review) на Масачузетския технологичен институт (MIT) подреди 50-те най-иновативни компании за тази година. Основният критерий, за да влязат в списъка, е през последната година да са демонстрирали оригинална и ценна технология, да са я въвели на пазара в съществен мащаб и по ясен начин да са повлияли на своите конкуренти. През 2012 г. 18 компании изпълняват това изискване и остават в списъка, като седем от тях се появяват за трети път. 32 компании обаче отпадат.
Някои липсват заради сектора, в който работят, като например разработването на биогорива. Браншът просто се е провалил в усилията си и цялостното производство, което да повлияе значително спрямо използването на традиционно гориво. Докато технологиите им имат все още потенциал, влиянието им е твърде слабо за транспортната индустрия. В други случаи определени компании са загубили визията си, която ги е правила ценна за TR50. Фирми като Amazon пък не са намерили място, защото продуктът им не е успял да се докаже, а други отпадат, защото конкуренцията ги е издухала с нови идеи. Тази година в класацията обаче намират място Dropbox, които поразтърсиха заспалия свят на онлайн магазините. Babcock и Wilcox пък разработват малки реактори, които могат да променят ядрената енергия. В списъка намира място и Shell. Тя е единствената представена международна петролна компания от енергийния сектор. Според Technology Review, Shell е успяла да влезе, защото е разработила методи за експлоатация на залежи на петрол, за които досега това е било невъзможно. Някои от примерите, включени в оценката, са, че компанията е успяла да сондира и да започне експлоатацията на най-дълбокия офшорен кладенец в света, да разработи по-евтин начин за извличане на петрол от шисти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване