05/15/12 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Виенската фондова борса потвърди интереса си към БФБ

Виенската фондова борса потвърди интереса си към покупка на държавния дял от Българската фондова борса. Най-вероятно той ще бъде пуснат за приватизация до края на годината.
Има много плюсове от евентуалната покупка на БФБ. За един голям оператор, включително Виенската фондова борса, това би представлявало интерес, заяви Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на виенския оператор на форума „Шумът на парите“, вчера. Според повечето анализатори у нас именно Виена е най-добрият вариант за стратегически инвеститор у нас. Бюл допълни, че ръководството ще изчака официално да стартира приватизационната процедура и на база критериите ще стане ясно дали ще кандидатства или не.
От Варшавския борсов оператор, които също се смятат за един от кандидатите, не пожелаха да коментират дали имат интерес към родната борса. Все още сме в твърде ранен етап на процедурата по приватизация и не бихме могли да вземем решение или да обявим какъвто и да било интерес, уточни Пьотър Боровски, представител на Варшавската борса.
Лучиан Ангел, председател на Съвета на директорите на борсата в Букурещ, пък посъветва да не се бърза с приватизацията на държавния дял, тъй като след няколко години цената, която държавата ще вземе, ще е доста по-висока. “Не може да чакате някой да дойде отвън и да реши проблемите. Нужно е да се направи всичко необходимо на местно ниво, за да се развие пазарът, и едва след това да се потърси инвеститор”, категоричен бе той.
Очаква се съвсем скоро Агенцията за приватизация да обяви стартирането на процедурата по приватизацията, пък коментира Иван Такев, изпълнителен директор на родната борса. Той уточни, че се разработва общ индекс между София и Букурещ, който ще помогне на българските компании да бъдат забелязвани от чужди инвеститори. Вчера бе подписано споразумение за сътрудничество между централните депозитари на България и Румъния. Така реално родните компании вече може да се търгуват в Румъния и следователно да имат достъп до румънския капиталов пазар.
България не е в криза от няколко тримесечия, но трябва икономиката да расте устойчиво и да бъде по-ефективна, пък посочи банкерът Левон Хампарцумян при откриването на форума. „За да се постигне устойчив растеж, трябва да настъпят промени във всички сфери на икономиката. Политиците трябва да свършат своята работа, държавната администрация трябва да свърши своята работа, може би да бъде драматично намалена и да заместим количеството с качество”, посочи още той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване