05/15/12 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Еврогрупата подкрепи Гърция и Испания

Финансовите министри от еврозоната показаха подкрепата си към закъсалата Гърция на фона на политическите борби за сформиране на правителство на приключилата в понеделник среща на Еврогрупата, предадоха световните агенции. Категорично бяха отречени слуховете, че се дискутира излизането на страната от валутния блок. Дори бе намекнато според „Блумбърг“, че ЕС е готов да даде на Атина допълнително време, за да постигне бюджетните си цели. “Ако има драматични промени в обстоятелствата, няма да затворим опцията за обсъждане на удължаването на сроковете. Ако Гърция може да състави правителство и това правителство подкрепи спасителната прoграма, тогава е възможно някои от заложените в нея цели да бъдат занижени”, посочи премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Той нарече спекулациите за излизането й от еврозоната “глупости” и “пропаганда”. Според гръцките медии обаче финансовото министерство вече е наложило забрана върху редица държавни разходи, за да бъдат осигурени средства за заплати и пенсии през юли, тъй като в хазната има пари до края на юни. Ведомството е разпоредило да се замразят плащанията на държавните доставчици, както и разходите за инвестиции и да се отпускат пари "с капкомер" на министерства и институции. Очаква се забраната да донесе икономии от 1,5 млрд. евро.
На срещата на Еврогрупата подкрепа получи и друга разклатена от дълговата криза страна – Испания. Финансовите министри приветстваха последните реформи във финансовата сфера, но предупредиха, че трябва да се ускорят процесите. Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос пък е поискал помощ от колегите си, за да може страната му да излезе от кризата. Според информация на „Файненшъл таймс“ четири испански спестовни банки работят по сливане, контролирано от Министерството на икономиката, което може да създаде петия по големина кредитор в страната с активи на стойност 270 млрд. евро. А петте най-големи банки в Испания посочиха, че ще отделят 14 млрд. евро за нови провизии срещу лоши кредити. Нито една испанска банка, с изключение на Bankia, досега не е поискала финансова помощ от държавата.
Вчера към финансовите министри от еврозоната се присъединиха и колегите им от целия ЕС. Основната тема бе банковата регулация и въвеждането на „Базел 3“, която среща съпротивата на Великобритания. Според финансовия министър Джордж Озбърн подобни хлабави регулации ще го направят да изглежда като идиот. Той иска да защити независимостта на страната да контролира финансовите услуги. Възможното разрешение може да се постигне, като се позволи на Острова да повиши изискванията за капиталова адекватност. Според EurActive обаче в момента преговорите са зациклили, след като Великобритания и България са отхвърлили компромисните предложения на Дания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване