05/15/12 17:32
(http://www.klassa.bg/)

ЕС удари сомалийските пирати от въздуха

Силите на Европейския съюз за борба с пиратството за първи път извършиха въздушна атака срещу цели на пирати по сомалийския бряг вчера, съобщи Ройтерс.
Ударът, който е бил насочен срещу „известни пиратски доставки“, беше извършен четири дни след като сомалийски пирати отвлякоха гръцки петролен танкер с близо 1 млн. барела петрол на борда в Арабско море. „Тези действия на военновъздушните сили на ЕС допълнително ще засилят натиска върху пиратите и ще ограничат възможностите им да извършват атаки“, обясни командирът на операциите на силите на ЕС контраадмирал Дънкан Потс. По думите му няма пострадали при въздушните удари, извършени с военноморски самолети и бойни хеликоптери. ЕС удължи мисията „Аталанта“ за борба с пиратите в Аденския залив с две години през март и включи бреговата ивица в покриваната територия. До вчера обаче силите на ЕС действаха само в сомалийските териториални и международни води. Въздушните удари имат за цел да унищожат лодките и запасите от гориво на пиратите и така да затруднят действията им.
Сомалийското преходно правителство се финансира основно с пари от ЕС, припомня АП. Страните членки освен това обучават сомалийските военни и помагат на военноморските сили на пет съседни държави да се борят с пиратството.
Осем български моряци бяха държани 160 дни в плен на пиратите на борда на кораба „Ейшън глори“, отвлечен на 2 януари 2010 г. Британският танкер „Сейнт Джеймс парк“ с петима българи беше отвлечен на 28 януари 2009 г. и освободен на 14 май. Три дни по-рано беше отвлечен българският танкер „Панега“ с 15 българи на борда, който остана в плен 122 дни. На 6 април 2009 г. беше отвлечен корабът „Маласпина касъл" с 16 българи, освободен на 9 май по неофициална информация срещу откуп от 2 млн. долара. По неофициална информация за освобождаването на „Ейшън глори“, „Сейнт Джеймс парк“ и „Маласпина касъл“ са платени откупи в размер на близо 12 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване