05/15/12 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Кредитори ще опростят до 50% от стари задължения

Кредиторите вече са готови на какви ли не отстъпки само и само да си съберат дълговете. За стари задължения предлагат специални условия, сред които опрощаване на лихви, наказателни такси и др. Така сумата за плащане на длъжниците може да се намали дори с 50%, съобщиха вчера от колекторските фирми.
Оказва се също така, че в масовия случай длъжниците не пипат спестяванията си, за да погасят дълговете си, особено ако сумата е до 100 лв. Според данните на бранша такива са около 41% от задълженията. Към тях гражданите посягат единствено, когато положението стане напечено, коментира Димитринка Гринко, директор на „Сайкъл кредит“, член на Асоциацията на колекторските агенции (АКАБГ). Те прибягват до заделените си „бели пари за черни дни“ само ако са изправени пред сериозни последици или ако кредиторите им предложат специални условия за погасяване. Тогава са склонни да нарушат спестовния си план за сметка на натрупаните дългове.
Противно на очакванията, не най-бедните слоеве се оказват най-рискови. Длъжникът най-често е мъж на възраст между 40 и 50 години от средната класа, живеещ в голям град и ударен от кризата. Това са бивши собственици на малък бизнес или изпаднали в безработица хора, които са имали добър стандарт на живот, когато са печелили добре. Те са се опитвали да поддържат този стандарт със собствени средства или чрез заеми и са вървели по ръба. Така се е стигнало до момент, в който всеки един допълнителен разход може да ги събори. Когато тази ситуация настъпи, те спират да плащат както банковите продукти, така и лизинги, и дори дребни сметки. Все пак забавените заплати остават основна причина за неплащането на дългове, отчетоха още от АКАБГ. 42% от длъжниците към април 2012 г. са посочили именно този мотив, докато в края на миналата година техният дял е бил 44 на сто. Безработицата е цитирана от всеки шести при 14% през ноември 2011 г. Недоброто планиране на семейните разходи като причина за задлъжняването е нараснало с 3% за последните 6 месеца.
Неподходящият срок на ипотечния кредит може да доведе до сериозен риск за семейния бюджет и излишното му натоварване, пък предупредиха от „КредитЦентър“. Клиентите, които теглят заем, не си дават сметка, че не самата лихва, а лихвата плюс периода ще определят финалния разход, посочи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. Докато преди 4 години потребителите масово са избирали по-дълги срокове, вярвайки, че приходите им ще продължават да растат, то през последните две години те постепенно са се съкратили. Основната причина за тази тенденция е в желанието на домакинствата да се освобождават по-бързо от тежестта на кредита, но често това води до надценяване на възможностите за плащане на месечни вноски, допълни експертът. Отчита се и устойчива тенденция към ръст на левовите заеми – те вече са около 20% от всички изтеглени.
В същото време кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-разпространени и през април – 45.2% от всички. Заемите между 30 000 и 50 000 евро отново заемат втората по популярност позиция и са 35.6% от всички, сочат данните на „КредитЦентър“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване