05/15/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Мартин Димитров подаде оставка, СДС не иска Костов

Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде вчера оставка, след като Националният съвет (НС) на партията не прие споразумението за общо явяване на парламентарните избори догодина с ДСБ и така сложи край на Синята коалиция.
На заседанието на НС на СДС в Пловдив 49 делегати гласуваха „против“ запазването на Синята коалиция, 38 бяха „за“, а 5-ма делегати се въздържаха. Това доведе до оставката на Мартин Димитров, който още миналата седмица предупреди, че при подобен резултат ще се откаже от лидерския пост. Предстои оперативното ръководство на СДС да избере временен лидер на партията.
Основните противници на запазването на коалицията с ДСБ бяха организациите на СДС в София и Бургас, както и шефът на предизборния щаб на синята партия Борис Марков. От столичната формация на СДС обясниха мотивите си да гласуват против запазването на Синята коалиция с думите, че тя е „формула на страха и лицемерието“, а Борис Марков определи решението на Националния съвет като „освобождение за СДС“.
Самият Мартин Димитров коментира, че лидерът на ДСБ Иван Костов е трябвало да подаде оставка, за да се запази Синята коалиция, защото вотът в СДС бил лично срещу него, а не срещу партията му.
„След този вот СДС трябва да се яви самостоятелно на изборите, а не в коалиция с НДСВ или с бъдещата партия на Меглена Кунева. Има огромен риск и СДС, и ДСБ да останат извън следващия парламент“, каза още Димитров.
По повод предстоящия вот за нов лидер на СДС, Димитров заяви, че ще гласува за човек, който „ще работи за доброто на партията“ и ще настоява това да стане до месец.
След решението на СДС ръководството на ДСБ се събра на извънредно заседание и разпространи кратка декларация. „Съжаляваме, че НС на СДС отхвърли изготвеното от преговорната група Споразумение за явяване на Синята коалиция на бъдещите избори. Сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата“, пише в декларацията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване