05/15/12 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Невена Мандаджиева, член на политическия кабинет на министъра на отбраната: Превенцията е трудна, но води до много по-лесно справяне с кризите

- Г-жо Мандаджиева, на 17 май организацията „Софийски форум за сигурност“ организира дебат за превенцията и преодоляването на кризи. Това свързано ли е с бедствията тази зима в с. Бисер и на други места?
- Идеята на „Софийски форум за сигурност“ е да обсъжда различни аспекти на сигурността – отбранителни, но и свързани с асиметрични заплахи, неконвенционални рискове, както и проблеми от сферата на финансовата и икономическата сигурност, социалната сигурност. Природните бедствия и аварии обаче са също много важна част от сигурността на обществото и на отделния гражданин. В този смисъл е нормално това да бъде тема на „Софийски форум за сигурност“. От друга страна, сте абсолютно прав, че тази зима поднесе много големи изпитания на българското население, както и на институциите, които в крайна сметка трябваше да се справят с тях. Затова решихме, че е време да направим този анализ на състоянието на противодействието, превенцията и справянето с кризи и в един много широк кръг да обсъдим проблемите в тази сфера. Третият ни мотив да направим конференцията точно сега е, че сме на края на зимата и в началото на лятото – момент, в който следва да обсъдим научените уроци и да сме подготвени за най-тежките месеци – юли и август. Тогава според националната статистика има най-много бедствия, свързани най-вече с горските пожари и последствията от тях.

- Какво представлява организацията „Софийски форум за сигурност“? Тя част от Министерството на отбраната ли е?
- „Софийски форум за сигурност“ няма институционален характер и не е част от МО. Идеята за него възникна от моя колега Йордан Божилов, който в момента е началник на кабинета на министъра на отбраната и е бил дългогодишен служител в министерството. В същото време той в своята професионална биография има редица публикации от областта на международната и националната сигурност, изнасял е лекции в академични институции. И той, както и аз сме изкушени от двете части на процеса на вземане на решение – аналитичната, дискусионна част, и прагматичната, практическа част, която се прехвърля към институциите. Идеята е тези две части да бъдат обединени в този форум. И ние гарантираме, че по всичко, което се обсъжда, ще се изготвят подробни резюмета, които ще бъдат предоставени на факторите, компетентни да вземат решения.

- Какво е състоянието на институциите у нас по отношение на действията при бедствия? Кое най-много ни куца – превенцията, управлението на кризите или тяхното преодоляване?
- Това е въпрос, на който се надяваме да отговори самата конференция. Докато се готвихме за нея, помолихме областните управители да набележат проблемите, които смятат, че са най-важни, и трябва да ви кажа, че имаше много интересни и задълбочени анализи. Те настояват най-вече за по-добро структуриране на превенцията. Не само защото там има най-големи проблеми, но и защото превенцията, колкото и да е по-трудно да се извърши, осигурява много по-лесно справяне с останалите две фази – преодоляването на самата криза и на последствията от нея. Превенцията спомага и за предотвратяване на евентуални по-леки кризи.

- Премиерът Бойко Борисов прие ли поканата ви?
- Да, министър-председателят прие поканата. Ще се радваме на присъствието и на нашия еврокомисар Кристалина Георгиева, на заместник министър-председателя Цветан Цветанов, на министъра на отбраната, почти всички областни управители. Активно работим с Националното сдружение на общините в България. Ще присъстват и много кметове, представители на агенции, министерства, ведомства, научни среди. Ще има лекция как психологически да се работи с населението при кризи. Ще говорим и за ролята на медиите в такива ситуации, така че информацията по време на бедствия да тече максимално бързо, включително и по модерни способи като Туитър и другите социални мрежи. Надяваме се да обхванем всички аспекти на проблема. Дискусия от такъв мащаб по този въпрос досега не е имало.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване