05/15/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Нови предсрочни избори в Атина

В Гърция ще има нови избори, след като политическите лидери отново не успяха да се договорят за коалиционно правителство вчера, девет дни след парламентарния вот, съобщи Ройтерс.
След като и третият ден от преговорите за правителство на единството с лидерите на основните политически сили не даде резултат, говорител на президента Каролос Папуляс обяви, че не е постигнат компромис и изборите са неизбежни. Той не обяви датата за новия вот, но съгласно конституцията изборите трябва да бъдат насрочени през юни. Временно правителство може да бъде сформирано днес, каза още говорителят. „За съжаление страната отива към избори“, каза лидерът на социалистите Евангелос Венизелос след срещата с Папуляс.
Гърция остана без правителство, след като изборите разделиха парламента на две между поддръжниците и опонентите на условията на спасителния план за 130 млрд. евро. Допитванията показват, че радикалната лява коалиция „Сириза“, която е против мерките за икономии, но е за оставането на Гърция в еврозоната, ще спечели новия вот и автоматично ще вземе още 50 места в 300-местния парламент. Европейските лидери вече заплашиха, че ще спрат финансирането за Гърция, ако страната отхвърли условията на спасителния план, договорени през март, което ще означава банкрут и почти сигурно излизане на Атина от еврозоната, коментира агенцията. „Партиите, подкрепящи спасителния план, предпочитат да има правителство, което да продължи да изтезава гръцкия народ, вместо да търси решение. Тяхното предложение беше твърде безкомпромисно, за да го приема“, обясни лидерът на партията „Независими гърци“ Панос Каменос, която остана четвърта на изборите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване