05/15/12 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Между 13 и 43 млрд. лева са ни необходими за ВиК сектора

Според различните начини на изчисляване между 13 и 43 млрд. лева са необходими за водния сектор на България, заяви вчера на форум за публично-частното партньорство в сектора министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев. По думите му средната възраст на ВиК инфраструктурата в страната е между 30 и 60 години, като на някои места канализационните съоръжения са на 200 години, а водоснабдителните - на около 100. През следващия програмен период страната ни ще може да отдели поне 2 млрд. лв. инвестиции във ВИК сектора, посочи Дончев и допълни, че ако България разчита само на евроинвестициите, ще са нужни между 5-6 и дори 20 програмни периода, за което никой няма да ни чака. Това е причината да се мобилизират освен средства от бюджета и еврофондовете и средства от частни инвеститори в рамките на публично-частно партньорство.
Според Дончев няма само един модел за партньорство в сектора, който да е приложим за всички общини. В различните населени места водата се добива по различен начин, разходите за добиване и за пренасяне са на различна стойност, защото има населени места, където водозагубите са два пъти по-големи от други места.
Дончев не посочи каква част от ВиК дружествата се предвижда да бъдат стопанисвани по модела на публично-частното партньорство и отбеляза, че според предварителните анализи става дума за дв, или три района в страната, които имат по-голям потенциал за въвеждането на този метод.
Министърът заяви, че всички сметки за необходимите инвестиции във водния сектор се правят с цел тежестта върху крайния потребител на услугата да бъде колкото се може по-малка. Според Дончев популярната цифра - 6 млрд. лв., вероятно е финансирането ни по линия на Кохезионния фонд, но ние не можем от него да финансираме само водния сектор, защото тук са заложени средства и за пътния сектор за европейските транспортни коридори, както и за железопътния сектор. Към момента 75%, или около 11,7 млрд. лв., са договорените средства по оперативните програми. Това са проекти или изпълнени, или в процес на изпълнение. Обемът на плащанията е около 23%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване