05/15/12 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Франсоа Оланд влезе в Елисейския дворец

Франсоа Оланд встъпи в длъжност като президент на Франция на кратка церемония в Елисейския дворец, на която присъстваха около 400 гости, предаде Ройтерс. Той стана първият френски държавен глава-социалист от 1995 г. насам.
След пристигането си в двореца преди обяд Оланд проведе половинчасов разговор на четири очи с досегашния президент Никола Саркози, който му предаде кодовете за ядрените оръжия и други секретни материали. Малко преди 12 часа българско време 7-ият президент на Петата република и 24-ият президент на Франция получи символа на новата си длъжност - тежка близо килограм златна верига, гравирана с неговото име и тези на шестте предишни президенти.
В първата си реч Оланд заяви, че ще се опита да промени европейския договор, за да комбинира мерки за засилване на растежа с политиката на икономии. Европа се нуждае от “проекти, солидарност и растеж”, заяви той и обеща “нов път” за справяне с дълговата криза.
В прикрита нападка срещу предшественика си Саркози, смятан за импулсивен, Оланд изрази намерение да управлява “достойно”, “просто” и “трезво”. “Ще задавам приоритети, но няма да решавам за всички, по всички въпроси, навсякъде”, подчерта той.
По време на последвалата традиционна обиколка с кола облаците над Париж се сгъстиха и се изля проливен дъжд. “Не ме е страх от нищо”, каза по този повод новият президент, предаде Ройтерс. Откритият му автомобил премина по Шан-з-Елизе до Триумфалната арка, където Оланд положи венец и запали огъня на паметника на Незнайния войн.
След церемонията подгизналият Оланд отиде на обяд с бивши социалистически министри, отбеляза Ройтерс.
Последваха още две церемонии - в Тюйлери, където Оланд отдаде почит на Жюл Фери и в института “Мария Кюри”.
Преди да отлети за вечеря с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, новият френски президент обяви името на своя премиер. Това е Жан-Марк Ейро, кмет на Нант и шеф на групата на социалистите в Националното събрание.
В опит да запази имиджа си на “г-н Нормален”, Оланд настоя церемонията по встъпването му в длъжност да бъде възможно най-малко пищна. Приятелката му Валери Трирвильор беше сред поканените, но не и децата им. Тя подчерта изрично пред медиите, че не желае да бъде наричана “Първа дама”.



Новият премиер е германофил

Смятаният за германофил кмет на Нант Жан-Марк Ейро, който беше съветник на Оланд по време на кампанията му, беше посочен за премиер на Франция вчера. Син на работник в текстилната индустрия, той е роден на 25 януари 1950 г. в католическо семейство с 5 деца, в което усърдната работа е смятана за висша ценност. През 1971 г. се жени за студентката Бриджит Териен, по-късно станала учителка по френски. Двамата имат две деца. През 1972 г. се присъединява към Социалистическата партия. През 1973 г. става учител по немски, но продължава политическата си кариера и през 1977 г. е най-младият кмет в страната - на Сен Ерблен. На изборите през 1986 г. става депутат, а от 1989 г. досега е кмет на Нант. Ейро значително променя облика на града, преди това управляван от десницата.
От 1997 г. е председател на парламентарната група на социалистите в Националното събрание. Ейро е известен като прагматик, който вярва в диалога и разбира добре Европа. С познанията си за немския език и култура, той се очаква да бъде посредник между Оланд и Меркел.



Саркози е наел офис за 15 000 евро на месец

Никола Саркози е наел цял етаж от сграда в 8-и район на Париж, където ще бъде разположен новият му офис, съобщава ТВ Европа 1. Наемът е 15 000 евро на месец, или
180 000 годишно, като сумата ще бъде изцяло поета от държавата. Миналата сряда отиващият си президент е разгледал помещенията на улица „Miromesnil“ 77 – 10 кабинета, кухня, баня, два паркинга.
Адресът е на няколко номера от адвокатската кантора „Арно Клод и сие“, в която Саркози се очаква да работи. В нея той има 34% дял.
Като начало се очаква Саркози да си почине със съпругата си Карла Бруни в нейното имение в Кап Негр на Лазурния бряг заедно с дъщеричката им Джулия.
След един месец той ще загуби имунитета си и може да бъде разпитван по няколко скандални подозрения за финансови далавери като нелегалното спонсорство на предишната му кампания от наследничката на L’Oreal Лилиян Бетанкур и аферата „Карачи“, свързана с подкупи по оръжейна сделка, заради която загинаха 11 френски инженери.
По време на предизборната си кампания Саркози много пъти бе декларирал, че ще се оттегли от политиката, ако загуби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване