05/16/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

“Комерсант”: НАТО се отбранява от кризата

в. Комерсант

На срещата си на върха в Чикаго на 20 и 21 май, НАТО ще обяви началото на мащабна реформа във въоръжените сили на алианса. Инициативата носи многообещаващото име “умна отбрана” (smart defence). Всъщност решението е наложително: кризата пооряза военните бюджети на страните от НАТО, тъй че без спешни мерки няма начин потенциалът на блока да бъде запазен.

Занапред ще се налага членките му да съгласуват помежду си разходите за отбрана, да се отказват от някои видове войски и въоръжения в полза на тясната специализация и да поддържат по-плътно сътрудничество в дейността си. Скептиците са убедени, че реформата е обречена на провал. Без нея обаче може “да се провали” самата НАТО.

Като пример за влиянието на кризата върху въоръжените сили на държавите от НАТО често се посочва само една цифра. Тя бе огласена от министъра на отбраната на САЩ Лион Панета в слово на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари: в близките 10 години Пентагонът се кани да спести 487 милиарда долара. Съответно годишните икономии ще възлизат почти на 70 процента от военния бюджет на Руската федерация (71,9 милиарда долара за 2011 г.) Икономисват и европейците - заради кризата бяха орязани разходите за отбрана в почти 20 европейски страни от алианса. Ръководството на пакта бе принудено да търси нови решения тъкмо от негативното въздействие на кризата върху отбранителната способност на НАТО.

Кризата впрочем не е единствена причина за реформата. Военната операция в Либия открои множество слаби страни на блока. На първо място доказа, че без активното участие на САЩ алиансът е боеспособен само условно. Стана ясно, че участниците в международната коалиция, командвана от Франция и Великобритания, не притежават много от нещата, каквито имат американците - от самолети цистерни за дозареждане на изтребители във въздуха до безпилотни разузнавателни апарати и високотехнологични средства за насочване към целта. Понякога не им достигаха дори боеприпаси.

В крайна сметка американците им дадоха рамо и за едното, и за другото, но поставиха въпроса ребром: кризата си е криза, но европейците трябва да участват по-активно в укрепването на потенциала на алианса.

Стартирането на пакета от реформи под общото наименование “умна отбрана” ще бъде обявено официално на срещата в Чикаго. “Независимо от финансовите трудности трябва да останем достатъчно силни, за да се справим с бъдещите предизвикателства в сферата на сигурността. Вече постигнахме напредък от времето на предишната ни среща на върха в Лисабон, но остава още много работа.

В Чикаго ще направим следващата стъпка, като одобрим комплекс от ангажименти и мерки в рамките на новия подход, който наричаме “умна защита”, заяви през април генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща в Брюксел на министрите на отбраната от алианса. Ръководителите на отбранителните ведомства на страните от пакта бяха одобрили инициативата още през февруари.

“Умната отбрана” ще се организира през периода до 2020 г. Блокът е изправен пред три ключови промени. Ще се наложи членките му да съгласуват разходите за националната отбрана с НАТО, да се откажат от някои видове войски и въоръжения в полза на тясната специализация и далеч по-плътно, отколкото днес, да развиват взаимното си сътрудничество в разузнаването, логистиката и обучението, както и в други приоритетни за алианса сфери от военното взаимодействие.

“Дори големите държави схващат, че е невъзможно да поддържат пълен комплект от сили и средства, какво остава за малките”, обясни събеседник на “Комерсант” от главната квартира на НАТО. По думите му изборът на специализация ще зависи от традиционно силните страни на съответната държава. “В чешките въоръжени сили например има много експерти по химическа, биологическа и радиационна защита и Чехия ще може да развива съответните умения. Обаче няма да харчи средства за обучение на летците си - ще ...

Публикувана на 05/16/12 22:01 http://e-vestnik.bg/14696/komersant-nato-se-otbranyava-ot-krizata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване