05/17/12 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Оланд и Меркел на първа среща

Меркел и Оланд. Колаж: глобедия

Часове след като встъпи в длъжност, Оланд побърза да посети Берлин. Подобно на предшественика си Никола Саркози, Оланд държеше по този начин да подчертае символичната важност на френско-германските отношения, отбелязва в. “Фигаро”. Срещата нямаше за цел да разреши фундаменталните различия между Оланд и Меркел. Те просто трябваше да се опознаят. В близките дни те ще се срещнат на още няколко форума - Г8, НАТО, ЕС.

На първата им среща обаче Оланд постави своето условие - въпросът за растежа да бъде включен в пакта за бюджетна дисциплина. В предизборната кампания Оланд заплаши да не ратифицира документа, ако в него не бъде включен текст за подем на европейската икономика. Вчера обаче Оланд проправи пътя към компромиса, като подчерта, че с Меркел са се договорили да обсъдят всички идеи в тази насока и да проучат как да им се придаде законова форма.

На пръв поглед всичко противопоставя социалиста, привързан към растежа и консерваторката, упорстваща по въпроса за бюджетната дисциплина. Но е очевидно, че Оланд не иска да настрои канцлерката срещу себе си. Двамата са обречени да се разбират. Оланд не може да допусне провал на едно от най-амбициозните си предизборни обещания - новата ориентация на Европа, но без Германия това няма да стане. Меркел трябва да засили позициите си срещу социалдемократическата опозиция, която умножи критиките срещу икономиите в навечерието на федералните парламентарни избори, пише “Фигаро”.

Изданието припомня, че първата среща между Оланд и Меркел стана малко след като беше обявено, че френската икономика не е отбелязала растеж през първото тримесечие, докато германската има растеж от 0,5 процента. Това само може да накара Оланд да упорства по въпроса за растежа. Но някои се притесняват, че Франция няма да може да защити идеите си, защото сега е в позицията на по-слабия пред Германия, която е показала, че е единственият истински двигател на Европа.

Меркел и Оланд постигнаха разбирателство за Гърция, но не толкова по въпроса за растежа, отбелязва в. “Монд”. Те заявиха, че са готови да обмислят нови мерки за икономически растеж на Гърция и подчертаха, че са длъжни да работят заедно, защото си дават сметка каква отговорност носят двете им страни за бъдещето на Европа, но още на първата среща се появиха различия между тях. Оланд каза, че ще постави всички въпроси на масата на преговорите на срещата на върха на ЕС на 23 май, включително темата за евроблигациите, която до този момент беше табу за Берлин, посочва в. “Монд”.

Оланд и Меркел проявиха желание да постигнат съгласие, отбелязва в. “Либерасион”. Стилът и на двамата се доближава - резервираност, привидно спокойствие и упорство. Според неназован дипломат Оланд и Меркел са еднакво прагматични и имат еднакъв усет към диалога и сякаш са създадени в политически план един за друг.

Първият мач между заклетата привърженичка на икономиите, преживяла току що болезнено поражение в най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия и социалиста, който иска да промени пакта за бюджетна дисциплина, приключи с равен резултат. Очаква се втори рунд на 23 май в Брюксел, посочва в. “Кориере дела сера”.

В. “Република” вижда в срещата в Берлин началото на създаване на нова ос на растежа. И Меркел, и Оланд направиха отстъпки по болезнените за тях въпроси. Оланд заяви, че гледа благосклонно на бюджетната дисциплина, а Меркел подчерта, че има общи позиции с френския президент по въпроса за растежа и е готова да сътрудничи с него за решаване на проблемите и да дискутира с него идеите, свързани с растежа.

Гърция успя да сплоти Оланд и Меркел, пише британският в. “Дейли телеграф” по повод на това, че двамата лидери са успели да постигнат съгласие поне по един важен за Европа въпрос.

Гърция се ...

Публикувана на 05/17/12 21:37 http://e-vestnik.bg/14704/oland-i-merkel-na-parva-sreshta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване