05/17/12 17:41
(http://radiomilena.com/)

От 1 юни влиза в сила забраната за пушене на закрити обществени места

 От 1 юни се забранява пушенето в заведения, нощни барове, работни места и офиси. Забраната важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Забранява се тютюнопушенето на стадиони и спортни обекти, както и на летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Това стана с приемането на второ четене промени в Закона за здравето. В Чл. 56 от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето депутатите записаха: „Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места. Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. В обособените самостоятелни помещения не се разрешава присъствието на лица под 18-годишна възраст. Обособените самостоятелни помещения се отделят с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, обозначават се ясно и в тях се изгражда вентилационна инсталация. Министерският съвет определя с наредба изискванията, на които трябва да отговарят обособените самостоятелни помещения.”
Гласуваха 107 народни представители, от които „за” 90, „против” – 9 и 8 „въздържали се”. 60 народни представители от ПГ на ГЕРБ бяха „за” и един „въздържал се“. Само четирима независими народни представители гласуваха и дадоха своя вот „против“.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова присъства в пленарната зала, за да проследи дебата по второ четене на промените в Закона за здравето.
Текстът на закона забранява пушенето в летните театри, кина, в дворовете на училищата и детски градини и на тротоарите около тях, на детски площадки, на мероприятия за деца. Под пълна забрана попада пушенето на места за обществено ползване и на работни места. Въпреки това българските народни представители, след дебата, разрешиха да се пуши в района на спирки на обществения транспорт и в определени за това зони в летищата. В града може да се пуши само на тротоари и в паркове, и при това не във всички.
Глоби от 50 лева до 10 000 лева ще има за нарушителите на забраната за тютюнопушенето в закритите и в някои открити обществени места. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Глобите са разписани по нарушения с промените, където са изброени административно-наказателните производства. „Искам от името на Министерски съвет да благодаря на колегите от Народното събрание, които подкрепиха промените в Закона за здравето и ограничаване на тютюнопушенето на закритите и някои открити обществени места”, допълни Атанасова. „Видяхме нов прочит на историята по време на дебата „за” или „против” тютюнопушенето на обществени места”, подчерта Десислава Атанасова. Според нея няма да има скорошна промяна на поправките в закона. Атанасова благодари на народните представители за европейското им поведение. За следенето на изпълнението на забраната за тютюнопушене по стадионите ще помагат и органите на Министерство на вътрешните работи.
Председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова каза, че няма доза тютюнев дим, която е безвредна за здравето. „Икономическите ефекти от забраната на тютюнопушенето в закритите обществени места ще дойдат по-късно вследствие на една по-здравословна среда”, допълни Дариткова, цитирана от Агенция Фокус.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване