05/17/12 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Тадич разгроми Николич в телевизионен дебат

Лидерът на Демократическата партия и кандидат за президент на втория тур на изборите на 20 май Борис Тадич буквално разгроми своя противник - водача на Прогресивната партия Томислав Николич в предизборен дебат, излъчен по телевизия РТС в сряда вечерта, предаде радио В92. Дебатът включваше осем ключови теми, като Косово, ЕС, корупция, външна политика и международни отношения. Относно независимостта на Косово Николич заяви, че "тя ще остане сръбска територия, докато ние дишаме". Тадич също не каза, че ще признае независимостта й, но наблегна, че "единственият начин да запазим Косово е да се борим с мирни средства и това е, което правим и сега".
Тадич подчерта постигнатите през петгодишния му мандат добри външнополитически връзки на Сърбия с Русия, Китай, Испания, Франция, Италия и Турция. Той добави също, че "самият факт, че Сърбия председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и че външният министър Вук Йеремич е кандидат за председател на Генералната асамблея на ООН прави страната още по-важна". Макар Николич да твърдеше, че много от постигнатите цели са се случили след натиск от страна на неговата Прогресивна партия, Тадич изтъкна много повече конкретни мерки и програми както за международните отношения, така и за икономиката. Той също така изрази съмнение в сериозността на европейската ориентираност на Николич, на което лидерът на Прогресивната партия отвърна, че е бил изхвърлен от Радикалната партия заради желанието си да види Сърбия в ЕС. По темата Тадич допълни, че "е за влизането в ЕС и защото това е най-големият проект, който може да осигури перманентен мир в региона".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване