05/17/12 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

“Туитър” се намесва в президентските избори в САЩ

Асошиейтед прес

Американският президент Барак Обама е в “Туитър”. Там е и опонентът му от републиканците на предстоящите през ноември избори Мит Ромни. Там са и всички следящи надпреварата избиратели, без значение дали го знаят или не.

Кандидати, стратези, журналисти и пристрастени към политиката хора, всички те са се струпали в социалната мрежа, където с помощта на кратките съобщения от по 140 символа, известни като туитове, се споделя всякакъв вид информация - от незначителна до много важна.

Макар че относително малко избиратели имат регистрации в “Туитър” - изследване на изследователския център “Пю” показа, че около 13 процента от пълнолетните американци са се регистрирали в сайта - тази социална мрежа се превърна в много важно кампанийно средство за изпробване на общественото мнение по най-различни теми, както и за създаване на новини чрез група от политически свързани “авторитети”, които споделят тези съобщения с външния свят.

Ако избирателят получи някаква информация за президентската надпревара, шансът е доста голям преди това тя да е преминала “през филтъра” на “Туитър”.

Може да се каже, че преди четири години “Туитър” още прохождаше и в изборния ден през 2008 г. бяха изпратени едва 1,8 милиона туита. Сега в социалната мрежа толкова се изпращат почти на всеки осем минути.

“Делът на хората в “Туитър” може и да е относително малък, но това е политически ангажирана аудитория, чието влияние се простира както във, така и извън интернет пространството”, каза Хедър Ла Мар, преподавател по комуникации в университета “Минесота”, която изследва социалните мрежи.

Радиото, телевизията и интернет - всички те принудиха кампаниите да се приспособят към тях, но първите две по своята същност са медии с йерархизиран начин на комуникация - от говорителя към аудиторията. Никога преди това достъпна за всички, технология като “Туитър” не е давала глас и сила на милиони хора - и не е давала възможност на кандидатите да наблюдават в реално време ефекта от посланията им, както и да ги променят в движение.

Тазгодишната реч на Обама “За състоянието на съюза” е станала причина за изпращането на 800 000 туита, казаха от социалната мрежа. А броят на съобщенията, споменаващи Рик Санторъм, скочи от 10-20 до 2500 на минута, когато се разпространи новината, че той се отказва от по-нататъшно участие в надпреварата за републиканската номинация.

В предизборните щабове на Обама и на Ромни си дават сметка за рисковете в “Туитър” и са възложили на свои сътрудници да следят мрежата за проблеми, на които да се обърне внимание, или за грешки на съперниците, от които да се възползват.

“Нашият екип разбира, че най-важните въпроси в тази кампания са заетостта и икономиката, а не злободневието в “Туитър”", каза говорителят на републиканците Райън Уилямс. “Но ние трябва да сме първи във всичко и да следим всички аспекти на надпреварата. “Туитър” ни помага да бъдем в крак с динамиката в новите медии.”

От щаба на Ромни се опитаха да извлекат ползи, след като стратегът на демократите Хилари Роузън изкоментира, че съпругата на Ромни - Ан, домакиня и майка на петима синове, “не е работила нито ден в живота си”. Социологическите проучвания показват, че Ромни не е особено популярен сред жените избиратели и съветниците му потърсиха начин да стеснят разликата в подкрепата за него между двата пола.

След като бързо коментарите на Роузън за Си Ен Ен се разпространиха бързо в “Туитър”, от щаба на Ромни публикуваха в социалната мрежа туитове на съпругата на кандидата.

“Избрах да си остана у дома и да отгледам пет момчета. Повярвайте ми, не беше лесно”, написа Ан Ромни в своя първи туит. “Всяка майка има правото да избере своя път”, написа тя във втория.

Това помогна за представянето на демократите в лоша светлина пред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване