05/18/12 15:32
(http://radiomilena.com/)

Колекторът на Обзор е възстановен, а морето е чисто

Напълно е възстановен скъсаният колектор на мръсните води на гр. Обзор. Заради ураганните бури през месец февруари, голяма част от канализацията на морския курорт бе отнесена от морето, заедно с части от крайбрежната алея. С отпуснати средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, мръсните води са заустени. Морската вода е абсолютно чиста, показват изследванията и няма никакви забележки от екологично естество.

 

Обзор впрегна големи усилия, за да реши този голям проблем преди началото на новия туристически сезон. Наред с възстановяването на колектора, върви и изграждането на ново на крайбрежната алея, която минава над него, нейното укрепване, павиране и облагородяване, съобщи кметът Христо Янев. Плажът на един от най-красивите ни морски туристически центрове вее е приведен в готовност да посрещне хилядите български и чужди туристи.

 

В началото на февруари Обзор стана жерва на тежко природно бедствие. Бурен северен вятър и морско цунами буквално отнесе крайбрежната инфраструктура. Пешеходната зона по протежение на морето, заедно с парапети, осветителни тела, пейки и т.н. бяха погълнати от вълните. Най-големият проблем беше буквално изчезналия колектор на мръсната канализация. Цялостния размер на щетите бе оценен на близо 650 000 лв. Изливането на отпадните води в морето можеше да компрометира летния сезон, който е почти единствения поминък за местните хора. Бързите действия на община Несебър и кметството в Обзор и синхрона с правителствените институции дадоха много добър резултат. Много бързо бяха констатирани щетите, бяха изготвени проектите, средствата бяха отпуснати, а възлагателните процедури за изпълнителите задвижени паралелно. Местните хора дадоха и своя принос с доброволен труд за да се преодолее основния проблем и чистотата на морската вода да бъде запазена и гарантирана преди идването на лятото.

 

Обзор очаква следващия транш от обещаните средства. Те ще бъдат оползотворени за отводняване на наводнените помпени помещения на колекторната инсталация и монтиране в тях на нужните тласкатели.

 

Предстои поетапното изграждане на нова подпорна стена на крайбрежната алея, на ново централно стълбище към плажа, на около 300 м алея, заедно със всики съпътстващи съоръжения. Кметството в Обзор е твърдо решено да компенсира тежките поражения и да придаде на бреговата си зона по-привлекателен и красив вид, от преди разрушенията.

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване