05/18/12 19:06
(http://www.klassa.bg/)

София търси допирни точки с Букурещ в културата и социалната сфера

На пълни обороти продължиха дискусиите по време на Осмата среща на българските медии в Букурещ. В рамките на визитата си в румънската столица кметът Йорданка Фандъкова проведе срещи с шефа на сектор “Инфраструктура” на общината в Букурещ. На нея са обменени идеи за ефективността на интегрираните проекти и добрите практики за възстановяването на историческите фасади на исторически сгради. “Класа” научи, че от кметството се търсят решения и за изграждане на интелигентна схема за управление на трафика на София. В момента се избира консултант, а наесен трябва да е готова цялата документация за избор на изпълнител. Следващата година е реалистично да се изпълнява този проект, който ще обслужва 20 ключови кръстовища в столицата ни. Такава система вече работи в Букурещ.
Кметът на София уточни, че в хода на подготовката за кандидатирането на София за европейска столица на култура, е възможно изграждането на консорциуми с градове от страната, което ще доведе до привличането на нови инвестиции за страната ни. “ Що се касае до Италия, ние не сме конкуренти. Ще бъдат избрани градове партньори между двете държави, ние си помагаме и не се конкурираме”, заяви Фандъкова.
В заключение кметът на София посочи, че градът има амбиция за изграждането на СПА центрове и да използва наличието на минерални води като източник на отопление. В столицата са направени 42 сондажа, а водата в различните източници е с температура между 30 и 90 градуса. Фандъкова посочи, че е в проект изграждането на геотермична централа и предстои рехабилитацията на Общинската минерална баня.



Ани Цолова: И с кампаниите си bTV доказва, че е лидер


Очакванията, нагласите и високият интерес на зрителите на bTV са доказателство за факта, че медията ни все повече е припозната от аудиторията и като обществена телевизия, от която хората очакват да разреши най-различни по тематика проблеми от бита, както и да отстоява различни каузи. Това каза водещата на сутрешния блок “Тази сутрин” Ани Цолова, гост на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ.
“След успешния финал на кампанията “Да изчистим България за един ден”, извън цифрите и данните, важна за нас е тенденцията, която все по-ярко се откроява по отношение на функциите и нагласите на зрителите ни. По смисъла на Закона за радио и телевизия и лицензията на bTV, медията е търговски оператор, без да е натоварена с обществени функции – такива, на каквито е носител държавната БНТ. Въпреки това bTV се превръща все повече днес в обществената телевизия в очите на хората с ангажиментите, които поема”, коментира Ани Цолова пред “Класа”.
bTV бе първата телевизия, която направи голяма акция за събиране на средства през 2005 - 2006 година, когато България беше потопена под вода.
“Като потвърждение на факта, че ние сме социално отговорна медия и сме носители на обществени функции проведохме и кампанията “Не сте сами”, подчерта Ани Цолова и добави: “Кампанията започна през 2006 г. в подкрепа на осъдените на смърт от либийски съд български медици. Тя намери широк отзвук сред българските граждани и бе подкрепена от редица международни организации ”.
По отношение на кампанията „Да изчистим България за един ден“ в продължение на подготовката на ангажираните хора не е заплащано нищо, и те са се включили абсолютно безвъзмездно. “Подкрепиха ни хиляди частни компании, а така също и по-големи корпорации. Абсолютно безвъзмездно работиха и артистите, музикантите, техническите екипи по озвучаването на заключителния концерт. Държавните институции, без които бе невъзможно да изчистим България за един ден, също не са получавали или давали никакви финансови средства”, обобщи лицето на кампанията и водеща на предаването “Тази сутрин” Ани Цолова.
Обобщено в 15 държави, общият брой на включилите се участници е 2 млн. и 400 хиляди души. Равносметката : екипът на bTV е щастлив от факта, че аудиторията очаква медията да бъде заедно с тях, и да бъде на тяхна страна.



Зам.-министър Иво Маринов: Очакваме над 3 млрд. евро приходи от международен туризъм


Над 3 млрд. евро е нивото на очакваните приходи от международен туризъм. Тази оптимистична прогноза обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който взе участие в дискусията "Представяне на България като туристическа дестинация", по време на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ. По думите му, прогнозните данни за 2012 година сочат реалистичното постигане на ръст в границите на 6% до 8% на чуждите граждани, които се очаква да посетят България за почивка и ваканционен отдих.
Според езика на цифрите туризмът се утвърждава като един традиционен приоритетен отрасъл на българската икономика, който дава дял от 11% от БВП на страната. В него са заети в България около 180 000 човека. Със съпътстващите дейности работните места са 450 000. Заедно с принадената стойност на отраслите, които имат отношение и взаимовръзка с туризма, общият принос на туризма съставлява 15.6% към БВП.
Основни генериращи пазари за страната ни са Румъния, Гърция, Германия, Русия, Великобритания, Централна Европа, Украйна, Скандинавия, Франция и Израел. През 2011 г. България е била посетена от 960 365 румънски туристи, което е ръст от 4.6% в сравнение с 2010 г.
С пазарен дял от 16% от всички задгранични пътувания, съответно 15% за ваканционните, България се превръща в най-важната дестинация за румънските ни гости. По данни от големите туроператори, които работят на пазар Румъния, ранните записвания до 15 април са били повече от миналата година с 5-6 %.
Зам.-министър Иво Маринов посочи, че през есента за първи път се предвижда да бъде стартирана интегрирана комуникационна кампания, финансирана със средства по ОП “Регионално развитие”. Кампанията ще рекламира в северната ни съседка българския туризъм с аудио и видеоклипове, печатна реклама, билбордове.
Доказателство за постиженията на туристическия бранш според Иво Маринов е новата, но добра позиция на България на картата на голф туризма с наличието на 7 изградени голф игрища. За качеството и висотата на дизайнерските решения говори фактът, че страната ни бе наградена от Международната голф асоциация на голф операторите за най-перспективна дестинация на 2012 година.
Маринов посочи, че в перспектива на дневен ред е развиването на по-нетрадиционни и изключително атрактивни сегменти като приключенския туризъм и винения туризъм , който ще популяризира родните уникални и характерни винени сортове.
В подкрепа на възходящия тренд някои от световните медии и издания в нишата на туризма дават положителна оценка на развитието му у нас. Най-голямото специализирано издание в света Lonely Planet нареди България сред Топ 10, като ни отреди петото място сред страните, запазили своята идентичност. „Форбс“ пък ни селектира сред топдестинациите на престижното 6-о място.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване