05/20/12 21:39
(http://e-vestnik.bg/)

Бо Силай срещу Чън Гуанчън: две картини за бъдещето на Китай

сп. Икономист

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Историите на двете най-забележителни личности на сезона - Бо Силай от Политбюро и Чън Гуанчън от село Дуншъгу - се превърнаха в източник на изобилно мливо за журналистическата мелница и обрисуваха две много различни картини за бъдещето на Китай. Коя от двете истории е по-важна?

Бо Силай е представител на онази сплав от власт и богатство, която управлява съвременен Китай. Той бе аристократ, изкачил се до върховете и син на един от революционните другари на председателя Мао. Бо се надяваше да влезе в групата на деветте най-могъщи фигури на конгреса на Китайската комунистическа партия наесен. Но сега той е отстранен от всички постове и вероятно ще бъде изправен пред съда, а съпругата му е задържана във връзка с предполагаемото убийство на британски бизнесмен.

В много отношения Чън Гуанчън е негова противоположност. Роден в бедно селско семейство, ослепял като дете, Чън е самоук адвокат, който от години се опитва да защитава интересите на бедните селяни в родната си провинция Шандун. Той е един от стотиците милиони, родени в китайските села и лишени от всякакви привилегии. Но надеждата им за по-добър живот ги вдъхновява да се борят за правата си.

През последните три десетилетия (а и през предшестващите ги три хилядолетия) подобните на Бо са били по-влиятелни. Макар да са били най-често анонимни, в тъмни скучни костюми и с взаимно заменими титли, революционерите и инженерите, упражняващи властта в Народната република, изградиха удивителна машина за растеж, която убеди по-голямата част от света, че възходът на Китай е неизбежен.

Лидерите на Китай наистина направиха чудеса в икономиката. Нищо, че като ръководител на провинция Чунцин Бо отстояваше различен икономически и социален модел, с решаваща роля на държавата в икономиката, връщане към социалистическите нрави и морал и нотка на личен популистки стил. Всъщност този модел бе образец на почитаната във всички времена китайска имперска власт: управление от горе надолу.

Но Китай се променя из основи. Историята на Чън Гуанчън, който при никакви обстоятелства не се отказва да се бори за малкия човек и е безстрашен пред непоклатимата власт, упражнявана от върха към низините, показа, че има мощни сили, които сега се надигат от низините към върха. Незрящите самообразовани юристи, възправили се срещу Комунистическата партия, все още са единици.

Но работниците в индустрията, които искат по-широко представителство, са много, както и християните, които се молят в приспособени черкви в домовете си и настояват за по-голяма религиозна свобода. Когато селяните от Укан успяха да се отърват миналата година от корумпираните си местни управници, битката им бе една от многото, които се водят из цялата страна. Селяните все по-често се изправят срещу корупцията и калпавото управление. Укан не бе единственото село, убедило партията да се вслуша в гласа на хората и да отстъпи.

Новите средни класи нямат особено желание да клатят лодката - в крайна сметка те са облагодетелствани от системата - но те също искат гласът им да се чува. Икономисти, които анализират връзката между икономическото развитие и политическите промени, отбелязват, че страните, които не добиват петрол, успяват да опазят еднопартийното управление, ако брутният вътрешен продукт на човек от населението е над 6000 долара при паритет на покупателната способност (ППС).

Мнозина от новите средни класи искат независими законови рамки, които да защитават новопридобитата им собственостeи богатство. Те също излизат на улицата, за да протестират по въпроси като замърсяването (за затварянето на нефтохимическия завод в Далян миналата година) или обществената сигурност (след железопътната катастрофа във Вънчжоу миналата година и опитите да бъде потулена).

Средните класи отдавна имат какво да кажат, а сега, в подобни на Туитър микроблогове, наречени weibo, имат и платформа, за да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване