05/20/12 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Задава се таван на бюджетите от 170 милиона евро през 2013 г.

Възможно е на отборите от Формула 1 да им бъде наложен бюджетен таван още през следващия сезон. Това твърди в последния си брой немското издание AMS. Причината, поради която бюджетният таван, толкова остро дискутиран и отхвърлен през 2009 година, може да се завърне във Ф1, е основно заради разцеплението във ФОТА. Според източници от 2013 г. първоначалният таван може да бъде фиксиран на 170 млн. евро, а след това да бъде сведен до нива от 100 евро на сезон след няколко години.
До момента отборите се въздържаха от големи разходи заради споразумението за ограничение на ресурсите в рамките на ФОТА. Именно то обаче се превърна в ябълката на раздора за асоциацията и редица отбори, сред които “Ред Бул“, „Торо Росо“ и „Ферари“, решиха да продължат пътя си извън нея. По този начин бе даден картбланш ФИА да запълни празнината с налагане на правила за разходите.
Според немското издание 10 от 12-те отбора във Ф1 са за налагане на мерки за ограничаване на разходите от страна на ФИА, но дали те ще са толкова благосклонни към един евентуален бюджетен таван, не е ясно.
Според боса Бърни Екълстоун някои хора във Формула 1 все още гледат на нещата с розови очила. Според него е нужно да има затягане на коланите. Големите отбори се противопоставят на тавана на бюджетите, но за да се запазят малките отбори, все пак може да се наложи налагането на такъв таван. Идеята първоначално беше предложена от бившия президент на FIA Макс Мозли, но не беше приета. В момента отборите работят по споразумение между тях за ограничаване на разходите, но все още до еднаква позиция не са стигнали.
"Отборите трябва да се научат да се състезават, харчейки по-малко пари. Те трябва да се фокусират отново над основите на моторния спорт, а не да харчат огромни суми за моторхоум например, оборудван като за кралски особи", заяви Бърни. "Можем да наложим таван на бюджетите на база на парите, с които разполагат малките отбори, но никой от големите няма да се съгласи. Аз съм "за" и ще работя по този въпрос с шефовете на водещите отбори", завърши британецът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване