05/20/12 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Компенсират Дилма Русеф с $10 000 за изтезанията, тя дарява парите

Бразилският президент Дилма Русеф ще получи компенсация в размер на 10 000 долара от щата Рио за изтезанията, на които е била подложена в затвора, където е изпратена заради участието й в партизанското движение срещу военната диктатура от 1964 до 1985 г., съобщи АФП.
„Г-жа Русеф ще дари сумата от 10 000 долара, която ще получи от местното правителство в Рио през юни, на правозащитна организация“, обяви говорителят на президентството Томас Трауман. Средствата ще бъдат разпределени между 316 членове на организацията „Никога повече изтезания“, се казва още в изявлението.
Местното правителство на щата Рио обяви, че ще изплати компенсациите и ще поднесе извиненията си на Русеф и още 119 други бивши политически затворници на церемония на 4 юни на стадион в град Нитерой, използван като център за изтезания по време на военната диктатура. От 2001 г., когато щатът прие закон по въпроса, са изплатени 650 компенсации в размер на 10 000 долара. Дилма Русеф ще търси компенсации и от щатите Сао Пауло и Минас Герайс, където е била разпитвана и съдена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване