05/20/12 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Крадци търсят съкровищата на фараоните сред хаоса в Египет

Асошиейтед прес

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Възползвайки се от политическите катаклизми в Египет, крадци са излезли на лов за съкровища. Те извършват огромен брой нелегални разкопки, плячкосвайки древното египетско наследство на фараоните.

Броят на нелегалните разкопки близо до древни храмове, както и на изолирани места в пустинята през последните 16 месеца се е увеличил стократно, откакто народното въстание свали от власт управлявалия 29 години режим на Хосни Мубарак и доведе до срив в сигурността в много райони, тъй като полицията просто спря да върши задълженията си.

Плячкосването се появи, след като от миналата година се наблюдава вълна от влизания с взлом в археологически хранилища - дори и в прочутия Египетски музей в Кайро, където се съхранява най-голямата съкровищница от артефакти от времето на фараоните.

Ужасените археолози и отговарящите за античните ценности власти се борят, за да предотвратят контрабандата, следейки европейските и американските аукционни къщи, в случай че там се появят крадени артефакти.

“Престъпниците са станали толкова дръзки, че копаят около забележителностите”, включително близо до Великите пирамиди в Гиза и други намиращи се в близост пирамиди, както и до големите храмове на южния град Луксор, каза генерал-майор Абдел Рахим Хасан, шеф на дирекция “Туризъм и антични ценности” към полицията.

“Това вече не са престъпления заради бедност. Това си е чиста проба алчност и тук са замесени образовани хора”, каза той.

В страна, под чиито пясъци са погребани повече от 5000 години цивилизация, нелегалните разкопки отдавна са проблем. Със съвсем леко преувеличение, египтяните обичат да се шегуват, че където и да направиш копка, ще откриеш нещо древно, дори и да са просто късове от керамични съдове или пък някоя статуетка.

Но на фона на липсата на сигурност иманярството се шири в огромни размери, като само от началото на въстанието против Мубарак в началото на 2011 г. са регистрирани 5697 случая на нелегални разкопки - 100 пъти повече в сравнение с миналата година, сочат данни, които Асошиейтед прес получи от вътрешното министерство, под чието ръководство е полицията.

Съпътстващата престъпност също се е увеличила - 1467 случая на незаконна търговия с антични ценности и 130 опита за изнасяне на артефакти в чужбина. Поне 35 души са загинали в инциденти при нелегални разкопки, включително в южния град Наг Хамади през март, когато 10 души са били погребани живи, след като дупката, която прокопали, се срутила върху тях.

Други са били убити в караници за подялбата на намереното, посочват запознати с инцидентите представители на министерството. Те казаха това при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като не са оторизирани да говорят пред пресата. Но това са само разкритите от полицията престъпления.

При разкопките си иманярите избират места в непосредствена близост до големи археологически находки с надеждата, че могат да бъдат открити съкровища на известно разстояние извън периметъра им. Други копаят в райони, в които Върховният съвет по античните ценности - най-важната египетска институция, отговаряща за археологията - е предвидил да се извършат разкопки в бъдеще.

Миналия месец полицията е арестувала двама мъже, настанили се да живеят зад храма на Хнум в южния град Есна, тъй като извършвали нелегални разкопки под домовете си. От полицията казаха, че под къщите е открита дълбока 10 метра дупка, в която имало йероглифни надписи от времето на династията на Птолемеите, както и антични глинени съдове.

По на юг, в намиращия се на брега на р. Нил град Асуан миналия месец полицията арестува държавен служител, който също е копал под къщата си, откривайки глинени съдове, урна за тамян и плочици с нарисувани по тях лотуси.

Представителите на министерството изтъкнаха, че тази вълна на кражби отчасти се дължи на неуспеха на полицаите през 2011 г.  да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване