05/20/12 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Преизбраха за четвърти път Сергей Станишев за лидер на БСП

Готов съм да работя с Георги Първанов, въпреки че в последните месеци той бе мой основен опонент. Това коментира вчера Сергей Станишев пред журналистите, отразяващи 48-ия конгрес на БСП. Председателят на партията
допълни, че разделителната линия в нея, станала факт през последните месеци, трябва да се лекува. Вече като победител в лидерския двубой, Станишев посочи, че не е изненадан от самоотвода на Първанов, защото номинациите от общинските конференции били достатъчно категорични. По думите на Станишев, „остава въпросът за какво ни беше необходимо това, то създаде напрежение“.
Като председател на НС на БСП винаги съм бил готов да работя и ще работя с всеки един от партията, който искрено желае да преборим ГЕРБ, каза още новият стар лидер. Според Станишев БСП трябва незабавно да премине на предизборна вълна, след като четири месеца похаби много енергия в себе си. Трябва да се готвим за изборите и да не изключваме тяхното ускорено случване, каза председателят.
Часове по-рано бе обявено, че Станишев е преизбран за лидер на партията с подкрепата на 593 (77,42%) от участвалите в тайния вот 800 делегати на конгреса. Другият участник в двубоя – общинският съветник Георги Кадиев – получи 173 гласа (22,58 %).
В събота, в драматично вечерно заседание, закрито за медиите, самоотводи си направиха 28 от 30-те номинирани за председателския пост. За повечето от участниците в заседанието отказът на Георги Първанов от двубоя със Станишев дойде буквално като гръм от ясно небе. Самият Първанов обясни самоотвода си с притчата за цар Соломон и двете жени, претендиращи да са майки на едно и също пеленаче – истинската майка предпочела детето да бъде дадено на другата, вместо да бъде убито и разделено на две части.
Тази ясна препратка към опасността от разделение на БСП заради лидерския двубой Станишев/Първанов вероятно повлия и на останалите номинирани. Така в бюлетините за вота останаха само имената на Станишев и Кадиев.
Тайният среднощен вот посочи лидера и 14 от членовете на 111-членния Национален съвет (НС). Останалите не получиха необходимите 50 %+1 от гласувалите и бяха избрани на заседанието в неделя сутрин анблок и с явно гласуване. Първанов стана член на НС с 536 гласа. Запознати коментираха, че в Националния съвет са попаднали общо около 25 негови привърженици.
С явно гласуване и анблок бяха избрани и 31 от 33-мата членове на общопартийната контролна комисия. При тайния вот необходимите 50%+1 получиха само двама кандидати – Мая Манолова и Веселина Богданова.
Междувременно премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов окачестви конгреса на БСП като „забавен“
Страхът им от ГЕРБ е толкова голям, че те си правят конгреса, като говорят за ГЕРБ, коментира вчера на брифинг в МС Борисов. По думите му, социалистите са страхуват от предсрочни избори, а само ГЕРБ и ДПС са готови за избори, затова на Доган „му мирише на избори”. Борисов поздрави Сергей Станишев за преизбирането му, което било организирано по перфектен начин.
Да можеш така да омачкаш такъв апаратчик като Първанов и да го поставиш накрая на колене да си подаде оставката, ашколсун – много добре се е развило това момче, каза Бойко Борисов. Той поднесе „истински съболезнования“ на Корнелия Нинова, за която разбрал, че на конгреса е паднала от трибуната и си счупила ръката.



Мая Манолова оглави „Страшния съд“

Мая Манолова бе избрана да оглави общопартийната Контролна комисия с 394 гласа срещу 301 за досегашния председател на комисията Валентина Богданова. Новият партиен пост не задължава депутатката от левицата да напусне парламента. В кратко и емоционално изказване Манолова благодари на делегатите на 48-ия конгрес на БСП за доверието и обеща, че няма да позволи Контролната комисия да се превърне в наказателен отряд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване