05/20/12 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Слепият китайски дисидент е вече в САЩ

Слепият китайски дисидент Чън Гуанчън пристигна в Ню Йорк заедно с жена си и двете им деца, предаде АФП. Самолетът от Пекин кацна към 18.30 часа местно време в събота.
40-годишният дисидент ще учи в Нюйоркския университет, където е получил стипендия по право от американско-азиатския институт, като ще живее в Гринуич. В изявление за медиите той изрази благодарността си към американските власти и поздрави “сдържаността и спокойствието”, с които Пекин е подходил към ситуацията. Чън изрази надежда, че властите в Китай ще продължат открития диалог, и “ще спечелят доверието и уважението на народа”. Той добави, че все още се безпокои за останалата част от семейството си, след като в продължение на 7 години е бил подлаган на тормоз. Дисидентът едва не предизвика дипломатическа криза, след като в продължение на 6 дни се укриваше в посолството на САЩ в Пекин. След пристигането си в Ню Йорк Чън изрази надежда, че “всички ще работят с мен, за да помагаме за постигането на справедливост и правосъдие в Китай”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване