05/21/12 18:34
(http://www.klassa.bg/)

България вече е под щита на НАТО

От 1 часа и 5 минути българско време вчера, цялата българска територия е под защитата на Противоракетния щит на НАТО, съобщи българският външен министър Николай Младенов в Чикаго. На срещата на най-високо равнище НАТО обяви първа фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на територията на европейските страни от алианса. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Рeпублика България Росен Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Министерството на отбраната.
На първия етап от ПРО в Европа участват Турция, Румъния, Италия, Испания и Полша. Системата ще се командва от базата в Рамщайн, Германия, и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети SM-3 на фрегати в Средиземно море и прехващачи в Полша и Румъния. Москва се е обявявала многократно против задействането на противоракетен щит, който според нея е насочен към неутрализиране на нейните сили за ядрено сдържане. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обаче заяви, че това е стъпка, която Русия “не може да блокира, това е решение на НАТО”, предаде “Дойче веле”. Той добави, че “вратата остава отворена” за Кремъл, ако иска да участва в дискусиите.
По време на официалната вечеря с държавните глави, участници във форума, американският президент Барак Обама започна и обсъждането на другата централна тема от чикагската среща на алианса – Афганистан. Той подчерта, че предстоящите 10 години ще определят облика на страната в бъдеще, и призова световните лидери “да обединят ресурсите си”. От общо 4,1 милиарда долара годишно , необходими за афганистанската армия, 2 милиарда се поемат от САЩ, 500 милиона от Афганистан, а страните от НАТО ще трябва да осигурят 1,3 милиарда долара за афганистанската армия. До редакционното приключване на броя не бе съобщено какъв ще бъде делът на България, но не се очаква промяна в графика на изтеглянето на българските сили от Афганистан до края на 2014 г.
Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че Париж ще изтегли своите 3100 войници от Афганистан до края на 2012 г. Той подчерта, че решението не подлежи на обсъждане и е “въпрос на национален суверенитет”, предава Би Би Си. В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че няма да има “бързане” за предсрочно изтегляне. То ще се провежда до 2014 г., като войските ще напускат постепенно и отговорността ще преминава върху афганистанската армия, добави той.
Пакистан също беше поканен на форума, но засега няма планирана среща между президента Асиф Али Зардари и президента на САЩ Барак Обама, отбелязва “Гардиън”. След инцидент, при който загинаха 24 пакистански военни, Исламабад затвори транспортните пътища към Афганистан. В замяна на повторното им отваряне, на среща с държавния секретар Хилари Клинтън Зардари е поискал публично извинение за жертвите, преразглеждане на американската политика за използване на безпилотни самолети и удвояване на тарифата за преминаване до 500 долара на камион. Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета беше заявил преди срещата, че е “малко вероятно” Вашингтон да приеме увеличаването на таксата. Расмусен обаче подчерта, че НАТО е разбрал, че не може да реши проблема в Афганистан без пакистанската подкрепа.



Плевнелиев: Отпадането на US визите няма да стане от днес за утре


Отпадането на визите за САЩ “няма да стане от днес за утре”. Това каза вчера в Чикаго президентът Росен Плевнелиев. Той добави, че за момента около 10% от молбите за визи получават откази, а за безвизов режим е необходимо те да са не повече от 3%. Поставяме въпроса винаги, когато можем, вече има и електронно издаване на визи, каза още президентът, цитиран от Днес.бг. Вчера той е провел 15-минутна среща с холандския премиер Марк Рюте. Плевнелиев е настоял страната “да бъде съдена по резултатите” за членство в Шенген и е посочил, че продължават реформите на българските институции. В областта на правосъдието и вътрешните работи той е изтъкнал наскоро приетия закон за конфискацията като голяма стъпка напред.
Преди да вземем решение, очакваме доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка, е заявил Рюте. Той е изразил надежда, че напредъкът ни ще бъде отбелязан в доклада през юли. В последния доклад на ЕК беше записано, че Румъния отбелязва напредък, но София се призоваваше да положи повече усилия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване