05/21/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Уорън Бъфет си купи 63 вестника за $142 милиона

Уорън Бъфет реши да похарчи сумата от $142 милиона, срещу която милиардерът вече е собственик на 63 вестника в САЩ. Сделката бе финализирана и с благородното намерение инвестициите да съживят изданията и най-важното - да върнат ефективността, а оттам и високите продажби на печатните медии, като впоследствие успеят да гарантират бърза възвръщаемост на финансовите вложения.
Предприетата стъпка за количествено впечатляващата медийна покупка идва след направения успешен ход преди половин година, когато американското инвестиционно дружество Berkshire Hathaway на Бъфет, притежаващо акции в различни сектори на икономиката от енергетика до производство на дрехи, рискува да инвестира $200 милиона в ежедневника Omaha World Herald, който е сред малкото медии със сутрешно и следобедно издание, а пазарът му обхваща две часови зони. Сега вече съвсем уверено компанията пристъпва към масирано изкупуване на медии, сред които такива, собственост на Media General, Virginia Group, която притежава 18 телевизионни станции сред които WFLA TV, и сега води преговори за покупката на Tampa Tribune.
"В градовете, където има силно изразено усещане и присъствие на общностите, няма по-важна институция от регионалната преса“, коментира Бъфет.
Сред придобитите издания са както Richmond Times Dispatch – водещият ежедневник в столицата на Вирджиния, който успява да си осигури средно 164 000 читатели дневно, така и по-малкият по мащаб The Culpeper Star-Exponent, който пък има едва 6000. Все пак очакванията са те да успеят да генерират сумата от $30 милиона печалба преди лихви, данъци и амортизации през тази година.
Цените на акциите на Мedia General, които през 2005 г. бяха на нива от малко над $60, веднага скочиха с 33%, или около $4,18 за акция. Berkshire Hathaway ще получи до дни и документите за придобиването на близо 19,9 на сто на медиите, които са собственост на Media General.
"Сделката трябва да бъде тълкувана много повече като постижение на финансовия инженеринг, отколкото на нея да се гледа като на мащабна медийна сделка“, коментира Кен Дотор, медиен анализатор.
Berkshire Hathaway, които преди време инвестираха в Buffalo News и Washington Post, се очаква да продължат с агресивната си стратегия и да пристъпят към още медийни придобивания до края на месеца.
„Икономиката вече е стабилизирана, но нищо няма да бъде както преди“, коментира Кен Дотор. По думите му регионалните вестници като Omaha World Herald затвърждават потенциала и лидерството си на пазара заради уникалната възможност и стратегия на съдържанието си да публикуват информация, която аудиторията не може да открие никъде другаде – с превес на местните щатски новини, спорт, ентъртаймънт.
От екипа на Бъфет потвърждават, че ще се фокусират и върху развитието на дигиталните абонаменти и работещ бизнес модел, като отчитат, че плащането от страна на потребителите за печатното тяло не е съизмеримо със свободния достъп в интернет средата към момента и ще се търси решение за балансирането на пласирането на стоката информация.
Изданията на Media General имат 12,6 милиона месечни уникални посетители през 2011 година. Вече се лансира идеята да бъде въведено частично плащане за достъп до съдържанието в сайтовете на вестниците.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване