05/22/12 17:34
(http://www.klassa.bg/)

Алексис Ципрас: Икономиите могат да доведат до европейска катастрофа


Спасителният план за Гърция е път към ада и ще остане в историята след вота през юни, убеден е Ципрас

Продължаването на политиката за икономии ще превърне гръцката трагедия в европейска катастрофа, предупреди лидерът на гръцката радикална левица Алексис Ципрас преди срещата си с германските леви вчера.
„Хората трябва да разберат, че кризата в Гърция засяга не само нашата страна, но и всички европейци и че трябва да се намери общо европейско решение“, каза още 37-годишният лидер на коалиция СИРИЗА, която се очаква да спечели новия предсрочен вот на 17 юни.
„Кризата с публичния дълг удря Южна Европа, но скоро ще удари и Централна Европа. Хората трябва да разберат, че тяхната собствена страна може да бъде застрашена“, предупреди Ципрас. По думите му спасителният план за Гърция е „път към ада“ и той ще „остане в историята след вота през юни“.
Запитан какво мисли за предложението на германския канцлер Ангела Меркел Гърция да проведе референдум, за да реши дали да остане в еврозоната, Ципрас каза: „Меркел трябва да разбере, че тя е равнопоставен партньор с останалите в еврозоната, в която няма арендатори и собственици. Тя не трябва да се държи така, сякаш ние сме протекторат.“ „Гърция е суверенна страна и не Меркел решава дали да провеждаме референдум или не“, поясни Ципрас.
Лидерът на СИРИЗА бе категоричен, че иска страната му да остане в еврозоната, но отхвърли германската философия за „растеж чрез икономии“ като начин за разрешаване на гръцката или европейската дългова криза.
Новият френски президент Франсоа Оланд не се срещна с Ципрас, който обясни, че разбира, че протоколът не позволява на Оланд да го приеме. Сега Оланд ще трябва да покаже дали „онова, което каза преди изборите, все още е валидно“, каза още Ципрас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване