05/22/12 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Антоний Гълъбов, политолог: Посещението е успех за България

Без съмнение посещението на президента Росен Плевнелиев в САЩ е успех както за президентската институция и за външната ни политика, така и за България като цяло. Не смятам за сериозно хвърлянето на каквато и да е сянка върху този резултат. Той е добър. България стои добре в това пространство, представя се ефективно. Така че в това отношение оценката е по-скоро положителна, защото това позволи не само да бъде представен новият държавен глава на България, но и страната да заяви за първи път от много време насам през президента си някакви свои приоритети. Неспособността да се дефинират национални цели е голям проблем. В това отношение ми се струва, че екипът на президента Плевнелиев успя да формулира една стратегическа цел на България – развитие на високите технологии – нещо, което звучи добре и звучи автентично, защото България наистина има добри специалисти.

Развитието на високите технологии е стратегическа цел

Предполагам, че проектът за „София тех парк“ наистина ще започне да се реализира. Аз самият познавам учени, които говорят за това от повече от десет години. България наистина има възможност да конструира подобно пространство и да го изпълни със съдържание, защото има добри специалисти, има история и това не би звучало нелепо като развитие в България. Още повече че от стратегическа гледна точка подобна ориентация на България към инвестиции във високите технологии добре се комбинира с други приоритети като околна среда и стратегическо развитие на България като пространство, в което хората могат да успяват. Така че, струва ми се, това е по-скоро добър ход с добър резултат.
Надявам се, че американските инвестиции в България ще се увеличат, въпреки че това е цел от по-друг порядък. Това ще бъде комбиниран ефект не само от нашата декларация, но и от общото състояние в региона, защото развитието в съседните ни страни, предполагам, по естествен начин ще преориентира част от чуждестранните инвеститори към България. Така че това няма да е пряк резултат от заявената политика и приоритетна насока на развитие, по-скоро общ резултат от редица други фактори. Очаквам увеличение на чуждестранните инвестиции, не само на американските.
Срещата на НАТО беше много важен момент, в който трябваше да се види до каква степен има политическа воля за постигане на съгласие в рамките на алианса. Аз съжалявам за това, че за пореден път Македония не получи покана за присъединяване. Дали през 2014 г. ще се заговори за присъединяване на Македония към НАТО, много зависи от това, как ще се развият процесите в страната. Аз съм искрено притеснен в момента от това, което виждам. Опасявам се, че в Македония се развива сценарий, който би могъл да компрометира подобен хоризонт за присъединяване на страната към НАТО. Без подобна стъпка, без подобна интеграция в структурите на НАТО и европейската перспектива на Македония започва да изглежда не толкова сигурна.

Трябва да работим за общата сигурност, на която и ние разчитаме

Съжалявам за това, че по някакъв начин беше внесено колебание в политическо отношение по темата Афганистан, преди всичко след позицията на Франция. От друга страна, определен плюс от този съвет на високо равнище в Чикаго беше това, че позицията на Франция не беше нито атакувана, нито по някакъв начин имаше дистанциране спрямо нея. Тя беше приета и това помогна и на новоизбрания френски президент Франсоа Оланд, помогна и на алианса като цяло да покаже обща роля независимо от различията в сроковете за изтегляне от Афганистан.
Сумата от 500 000 долара, която България ще плаща за Афганистан от 2015 г. годишно, е цена, която не се плаща за Афганистан, по-скоро поне аз съм склонен да я възприемам повече като инвестиция в българската професионална армия и в бъдещето на българската професионална армия. Така че аз наистина смятам, че членството ни в НАТО не трябва да бъде чисто формално и не трябва да остава във варианта, в който беше водено през предишните години. България трябва да бъде активен член на алианса, готов да инвестира в общата сигурност, на която самата тя разчита. Така че в това отношение всяко активизиране на българската позиция в рамките на алианса е положително в стратегически план.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване