05/22/12 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Бедствено положение след 5.8 по Рихтер

С напукани стени, паднали мазилки и комини осъмнаха вчера градовете София и Перник след земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер, което бе усетено и в по-голямата част от страната малко преди 3.00 ч във вторник сутринта. Трусът е с епицентър на 10 километра запад-югозапад от Перник, съобщиха от Геофизичния институт към Българската академия на науките (БАН).
"Няма човешки жертви, а щетите са измерими. Нека благодарим на Господ, че се отървахме", каза министър-председателят Бойко Борисов по БНТ.
Най-много нанесени щети имаше в районите, където трусът беше усетен най-силно - Перник, София, Радомир и Рударци. Рано сутринта във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че в Перник е обявено бедствено положение, което остава в сила и днес.
На оглед в пострадалите райони бяха министрите Лиляна Павлова и Сергей Игнатов.
От МВР информираха, че в столицата и в Перник са формирани кризисни щабове, които да координират действията на структурите на местната и изпълнителната власт. Извършеният оглед на язовирите е показал, че съоръженията са изправни, а стените им са без пукнатини. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък обявиха в официално становище, че земетресението е с по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в София и цялата страна. Според данните на регионалното министерство след 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на 9 по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.
Кметът на Перник Росица Янакиева каза, че една трета от най-старата кула на ТЕЦ-Перник е разрушена. В Радомир тече кафява вода, съобщи след заседанието на кризисния щаб регионалният министър Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че водата не е годна за пиене и по тази причина водоподаването ще бъде спряно. В града бяха осигурени водоноски и беше направено дарение от 30 000 тона вода. Павлова допълни, че ВиК вече работи за отстраняването на проблема, който се е появил заради влизане на тиня във водата.
Павлова направи инспекция на училищата в Перник. Според нея в най-лошо състояние е 4-то училище, в което се помещават професионална гимназия, основно училище и детска градина.
От своя страна образователният министър Сергей Игнатов увери, че учителската колегия ще положи максимални усилия днес изпитите в Перник да се проведат нормално. Игнатов допълни, че очакванията са на изпити да се явят около 1000 седмокласници и също толкова зрелостници. Всички сме засегнати, заяви министърът и добави, че комин се е срутил върху колата му в центъра на София. Игнатов замина за Радомир, където също ще направи оглед на щетите.
На извънредна пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че най-пострадалите квартали в София са центърът, „Борово“, „Надежда“ и „Люлин“, а 11 експертни екипа правят огледи на място. Тя допълни, че на територията на столицата са подадени сигнали за 63 паднали комина и 29 напукани стени. Пострадали са 13 училища и 10 детски градини.
Малко след това от Столична община съобщиха, че в Столичния инспекторат са обработени общо 413 сигнала, от тях най-много за пострадали комини на сгради – 54, и пукнатини на фасади – 56. Блок 231 в столичния квартал „Борово” бе сред най-сериозно пострадалите след земетресението. Пред „Класа“ хората от блока разказаха, че в момента, в който са усетили труса, са напуснали сградата и са пренощували навън.



Столична община: Сградите понесоха труса добре

В момента няма данни за тежки щети по сградите в София, каза Влади Калинов от дирекция „Контрол по строителството“. Има пукнатини по високите сгради на София, но това означава, че конструкциите на сградите са добре, обясни още той. Падналите мазилки са въпрос на недобре поддържани сгради и съоръжения, добави той.
„Слава Богу, сградите понесоха много добре земетресението, учудващо даже добре.
При по-леки земетресения имаше паднали парчета тухли, парчета от комини", каза още Калинов.



Изсипаха се градушка и пороен дъжд

Градушка и пороен дъжд се изсипаха над София във вторник следобед. След обилния дъжд са наводнени две платна от Южната дъга на софийския Околовръстен път при „Макдоналдс” в посока „Цариградско шосе“.
Над 10 сигнала за наводнени обекти са получени в столичната пожарна заради поройния дъжд, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване