05/22/12 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Бият журналисти в Азербайджан преди Евровизия

ДПА

Фоторепортерът Идрак Абасов, който лежи в болница в Баку, е поредното доказателство за насилието, на което са подложени журналисти, критични към правителството на Азербайджан.

Абасов носел ярка на цвят жилетка с надпис “преса” и заснемал на 18 април разрушаването на сграда в Баку, когато бил пребит от бандити. Неговите репортажи за разрушаване на сгради и изселване на хора от тях не пасват добре на имиджа на богатата на петрол индустриализираща се страна, в чиято столица в края на този месец ще се състои песенния конкурс на Евровизията.

Постоянно има нападения и арести на журналисти, констатира Мехман Алиев, директор на независимата новинарска агенция “Туран” в Баку. Той казва, че журналистите са абсолютно незащитени от подобни бандитски нападения. Институтът за свобода и сигурност на репортерите (ИССР) - азерска организация, която работи в защита на журналистите, разполага с подробен списък на инциденти, целящи сплашване на репортери.

В случая с Абасов ИССР хвърля вината върху охранители, наети от Държавната петролна компания на Азербайджан (СОКАР), и казва, че компанията е искала да му даде урок. СОКАР е пряко заинтересована от безпроблемното протичане на песенния конкурс, тъй като е негов основен спонсор.

Репортери от вестници и новинарски сайтове, както и блогъри са под натиска на държавата, а шестима от тях в момента са в затвора, казват правозащитници. Международната организация “Репортери без граници” поставя Азербайджан на 162-о място от 179 държави в своя Индекс на свободата на печата.

Политическата опозиция в страната отдавна се оплаква, че няма достъп до телевизията, която е в ръцете на държавата. Представители на опозицията казват, че интернет и няколкото вестника са последният “остров на свободата на мнение” в бившата съветска република.

Ръководителят на ИССР Емин Хусеинов казва, че на практика положението в страната е станало по-лошо, отколкото в дните на комунизма. Информации, разкриващи масовата култура на подкупи и корупция чак до най-високите нива на управлението, пораждат най-много противоречия. “Ние просто представляваме гражданите, чиито права са нарушавани от властите всеки ден”, казва Хусеинов. Президентът Илхам Алиев - който според критиците е издигнат в култ от държавните медии - е обвиняван, че управлява страната като свое феодално владение. “Той няма право да ни обвинява, че сме врагове на народа”, казва Хусеинов.

Рауф Арифоглу, главен редактор на опозиционния вестник “Йени мюсават”, който на няколко пъти е бил вкарван в затвора, разказва за атмосферата на заплахи. Конкурсът на Евровизията дава възможност Западът да узнае какво не е наред в тази евроазиатска страна на Каспийско море, казва Арифоглу от офиса си в Баку. Но самият той съветва подчинените си да не критикуват режима прекалено остро и да избягват резки думи към президента и семейството му.

“Не съм в състояние да защитя своя персонал”, казва той в оправдание на автоцензурата. Всеки, който е прекалено критичен, е заплашен от полицейска проверка, глоби, стъкмен съдебен процес или в най-лошия случай арест и физическо насилие, казва той и добавя, че никой не е в безопасност. Арифоглу споменава Елмар Хусеинов, издател на независимото списание “Монитор”, чието убийство през 2005 г. не е разкрито.

Властите в Баку признават, че има случаи на насилие срещу журналисти. Али Гасанов, главен идеолог в президентската канцелария, настоява, че това са изолирани инциденти, “които могат да се случат във всяка страна”. Той се зарича, че Азербайджан ще продължи да полага усилия за прекратяването на тези инциденти, като подчертава, че правителството отстоява свободата на печата.

Държавата се представя като спасител на вестници, заплашени от закриване по икономически причини, като ги субсидира чрез държавна фондация. Властите твърдят, че това се прави без скрити мотиви.

Освен това на репортери са предложени безплатни апартаменти в новострояща сграда в Баку, която догодина ще осигури 146 жилища. Тази държавна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване