05/22/12 11:07
(http://radiomilena.com/)

За или против синята зона в Поморие

Кметът Иван Алексиев ще проведе в новата читалищно-театрална сграда открит дебат с поморийци дали е необходимо въвеждането на „синя зона“ в града. Предложението за въвеждане на ред при паркирането  в Поморие е било обсъждано повече от 3 часа в комисията по безопасност в движението. По темата общинските съветници също ще изкажат мнение, а след това идеята ще бъде предложена на гражданството, за да се разбере какви са настроенията по този въпрос.
Срещата с хората да изкажат мнението си е необходима, знам че от 350 присъстващи ще има 500 мнения за да се вземе решение и пак кмета ще е виновен, но трябва да се чуят предложенията, коментира Иван Алексиев.
Ето какво каза Иван Алексиев във връзка с въвеждането на „синя зона“ в Поморие:

 

На 19.05 май имахме заседание с Комисията по безопасност на движението, обсъдихме зоните, където ще реализираме тази „синя зона”. Ще говорим и със съветницитите, за да им представим проекта. Искам да кажа, че „синята зона” не е самоцел на ръководството. Нито сме си поставили за цел да е приета на 1.06, нито на всяка цена трябва да е приета. Идеята е да въведем ред, едни правила на паркиране, както има закон за движение по пътищата и трябва да се съобразяваме с това движение по пътищата считаме, че трябва да има ред и правила за паркиране. Много ме боли, когато получим сигнал за ремонтиране на даден тротоар, отремонтираме го и след това да има коли отгоре му. Извинявайте, но да правим ремонт на тротоари, за да спират колите мисля, че не е най-доброто! Поради тази причина „синята зона” не е самоцел и искаме да въведем ред и правила на паркиране като на този етап предвиждаме около 550 – 600 места основно коло обществени и административни сгради. Само на едно място засягаме няколко жилищни сгради, където хората ще имат възможност да си паркират. Никъде не засягаме жилища, райони, квартали там, където има жилища или частни домове. След като представим проекта за „синята зона” на съвтниците, ако получим тяхното одобрение ще представим и самата идея на гражданството на Поморие. Идеята ни е да ги поканим в залата на кинотетъра и да представим зоните. Ако гражданите преценят, че това не е удачно няма проблеми, няма да има „синя зона”, но от там нататъка трябва да се сърдят на себе си, ако има паркирани автомобили по тротоарите. Пак казвам, обхващаме таритории, където е сърцето, супер центъра на Поморие. Мисля, че там е нормално да има „синя зона”. Обхващаме участъци от улици, където също няма жилищни кооперации. Обхващаме паркинга пред общината, защото се оказа, че тука има доста паркирали коли на хора, които живеят в кооперациите. Има един автобус и с месеци не можем да открием собственика. Хора, които идват до административната сграда и искат да си свършат работата няма къде да паркират. В същото време работим много активно за изграждане на паркинга срещу общината. Там идеята е този паркитг да не бъде включен в „синята зона”, да бъде охраняем паркинг на много ниска цена за денонощие. Даже от комисията предолжиха да бъде 5 лв. за денонощие, за да може туристите да си спират колите там и да са спокойни, че колата им е на охраняемо място. Ако успеем да вкараме повече коли на този паркинг и затова идеята е да не минава към „синя зона” и да бъде минимално заплащането на денонощие доста коли ще бъдат прибрани там.

Другата зона, която правим за свободно паркиране! Започнахме ремонта на ул. „Железничарска”, от манастира до ул. „Мусала”, като в участъка от манастира до ул.”Странджа” ще развием изцяло зона за паркиране и изцяло безплатно. Затваря се до ул. „Странджа” този участък и става зона за паркиране и пешеходна зона. Мисля, че създадем ли условия за безплатно паркиране и на места с минимално заплащане за паркиране няма да има претенции защо има „синя зона” в определени места и пак казвам в сърцето на Поморие – суперцентъра. Нормално е там да има платено паркиране, а участъка от ул. „Странджа” до ул. „Мусала” го правим за автомобилно придвижване, като платната ще бъдат двулентови със зелен, разделителен между тези платна. Надявам се, че до 20.06. ще приключим с ул.”Железничарска” и с паркинга.

С това искам да прекратя със спекулациите, едва ли не в целия град ще е в „синя зона”, едва ли неняма да позволяваме на никой да паркира и т.н.

Предвиждат се и места за автобуси. Ще издадем допълнителна заповед къде да паркират тези автобуси на туристите, които пристигат. Престоят и този бепорядък, който гледахме пред „пансионата” да си мият там автобусите на туристите и да паркират просто няма да го допуснем така, че дали ще има „синя зона” или не ще бъдем безкомопромисни. Особено реализирането на този паркинг, където предвиждаме 15 места за автобуси. Отделно водим разговори с „Анхиалоавто”и ще постигнем споразумение да пренасочим автобусите на туристите, които ще домуват да дойдат на центъра, да свалят туристите за да свалят багажа си и след това да домуват вънка в двора на „Анхиалоавто”. Не може автобуса да е спрян на крейбрежния булевард цяла седмица  или на „Княз Борис” в кв. „Св. Георги”, защото след една седмица щял да тръгва за Украйна. Ами ще си го спре на „Анхиалоавто”, ще си плати за престоя и охраната и шофоьора ще си спи в квартирата и след 1 седмица ще си тръгне. Това са идеите за „синята зона”, не е толкова страшно. От тук нанатъка всичко зависи от общинския съвет и от гражданите дали ще приемат или не „синята зона”.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване