05/22/12 03:17
(http://e-vestnik.bg/)

Земетресение 5,9 по Рихтер ни събуди, пластовете се наместват

Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, за земетресението

България беше разтърсена от силно земетресение около 3.00 часа през нощта. Според Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на 10 километра в посока запад - югозапад от Перник, между Перник и Радомир. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5.7 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Според Геофизическия институт на САЩ трусът е бил със сила 5.8. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км от София.

Малко след 4:30 се усети нов по-слаб трус, който според института GEOFON в Потсдам е с магнитуд от 4.8. В 5:14 последва трето земетресение, което се усети по-силно от второто, макар че според GEOFON е с магнитуд 4.3.

Директорът на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН Николай Милошев уточни пред БТА, че трусовете са в т. нар. Пернишки разлом. Има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, каза Милошев. Толкова силен трус около София не е имало от 1917 г., когато е станало силно земетресение с епицентър във Витошкия разлом.

Земетресението е усетено в цялата страна - от Видин и Монтана до Сливен, Пловдив и Кърджали, в Добрич съобщават за по-слаб трус. За момента няма данни за жертви и големи материални щети.

Сайтът zaPernik.com съобщи, че перничани масово се изнасят от града заради земетресението. Хората масово се качват в колите си и тръгват към селата, където смятат, че ще са в по-голяма безопасност. Пред сградата на Община Перник в момента се е събрал кризисен щаб. На място е кмета на Перник Росица Янакиева. Черквата “Св. Иван Рилски” в центъра на Перник се е пропукала от силния трус, има опасност купола да падне, съобщиха още за zaPernik.com. Язовирната стена на “Студена” е огледана от специалисти, които са констатирали, че няма пропукване.

В момента няма данни за жертви. Разрушени са много комини, паднали са късове мазилка то сградите. В Рударци е пропаднала къща. В тежко състояние е и къщо в кв. “Рудничар”. Хората са евакуирани. Въпреки завалелия дъжд по някои места в Пернишко, хората са все още на улицата и не смеят да се приберат по домовете си.

Засега няма данни за пострадали хора и сериозни разрушения в София. В оперативния дежурен център на Столична община са постъпили три сигнала за разрушени комини, един за спукан водопровод в кв. “Лозенец”, за паднала мазилка на жилищна сграда, паднали мазилки върху автомобили, предаде агенция “Фокус”.

Следва интервю на Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките пред БНР.

- Добро утро, на д-р Милошев.

- Добро утро.

- Докторе, казвате, че най-опасното нещо е човек да предприеме хаотични и действия на паника, какво регистрираха вашите апарати, какво можем да посъветваме хората, как изглежда София през вашите прозорци на геофизичния институт?

- Доста сериозно земетресение, земетресение с магнитуд 5,8 на около 10-на километра запад – югозапад от Перник. Слава богу, много следтрусове след земетресението, до момента за един час над 15, което е една макар и косвена индикация, че това, което се случи, това, което преживяхме е най-силното, ще ми се да вярвам, не мога 100 процента да бъда сигурен, но така или иначе информацията, която в момента събираме, ни насочва към тази посока. Друго какво по-подробно да кажа, за момента нищо повече – просто продължаваме да следим сеизмичната активност, по наша информация, свързана разбира се с Гражданска защита, и в района на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване