05/22/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Какво свършиха Г-8 в Кемп Дейвид

Утро.ру

Г-8 гледа финала на Шампионската лига
Лидерите на страните от Г-8 гледат в Кемп Дейвид финала на Шампионската лига, в който Челси победи Байерн след изпълнения на дузпи. Снимка: Белия дом

Политическата съставка на срещата на върха, свикана от Г-8 в Кемп Дейвид на 18 и 19 май, бе смайващо нищожна. Човек би си рекъл, щом цял свят ври и кипи, очаква се лидерите на водещите държави да направят сериозна оценка на събитията, някакви конкретни предложения или поне просто да разговарят сериозно. Нищо подобно обаче не се случи.

Заключителната декларация на форума изглежда като списък от банални фрази и изтъркани интернет мемове (идеи, разпространявани в световната мрежа): тревога във връзка с ядрените програми на Иран и Северна Корея, призив към сирийските власти да изпълняват плана на Кофи Анан, потвърждение за готовността на участниците да продължат гоненията срещу неугодните режими в рамките на миналогодишните договорености, постигнати в Довил, и т. н.

Путин отказа да пристигне в Кемп Дейвид и в отговор американската страна съкрати времето и тематиката на преговорите между Обама и руския премиер Медведев, дошъл на срещата вместо президента. Затова от дневния ред на двустранните преговори изчезнаха твърде важни теми - например разполагането на елементи от американската ПРО около Русия и намаляването на руските запаси от тактически ядрени оръжия (ТЯО). Според мнозина наблюдатели политическият дневен ред на форума е бил редуциран, тъй като вместо президента на Русия за Кемп Дейвид е заминал премиерът и самата му поява автоматично е свалила равнището на преговорите.

Не се знае обаче кое тук е причината и кое - следствието. Какъв е смисълът за президента на Русия още веднъж да обсъди с президента на САЩ проблема с ПРО, след като още през 2007 г. на срещата на върха на Г-8 в германския град Хайлигендам той предложи да се използва съвместно радиолокаторът в Габала, а САЩ фактически отхвърлиха тази идея? Друг ярък пример за лицемерие бе Лисабонската среща на НАТО - американците спекулираха там с темата за “рестартирането” и въвлякоха президента Медведев в безсмисленото суетене на многоетапни преговори, останали в крайна сметка без никакъв резултат.

Още по-неприятно се развиха нещата по въпроса за ТЯО. Вашингтон настоява за съкращения на руските тактически ядрени оръжия. Москва се противи, тъй като чудесно схваща, че на фона на разрастването на американската ПРО подобно решение ще я остави практически беззащитна в случай на агресия отвън. При това положение предварително бе ясно, че в Кемп Дейвид на Путин ще се наложи да отбива поредните атаки, изслушвайки междувременно стандартните фрази за сигурността и “рестартирането”. Отказът му да участва в срещата бе начин меко да избегне дискусии по темата.

Друг въпрос е какво да се прави оттук нататък. Цялото дърлене от последните години показа, че на практика няма начин да постигнем отстъпки по въпроси като ПРО, ТЯО или в други сфери, съществени за Москва, без да посочим допълнителни, принципно нови аргументи. Аргументи, с каквито Москва не разполага. Същевременно трудната ситуация в света изобщо, а и собствените й игри на “мост между Изтока и Запада” вкараха външната политика на Русия в задънена улица.

Добър изход от положението не се очертава. Някои експерти вече казват направо, че Русия е обречена да играе ролята на суровинен придатък, но засега все още може да избира чий сателит да стане - на САЩ или на Китай. Което налага игра на два фронта: от една страна, “рестартиране”, от друга - задълбочаване на стратегическото сътрудничество с Китай. Ясно е, че като плашим Вашингтон с евентуален завой към Изтока, а Пекин - с окончателно преориентиране към Запада, може да издържим още известно време. Но това не може да ...

Публикувана на 05/22/12 21:20 http://e-vestnik.bg/14733/kakvo-svarshiha-g-8-v-kemp-deyvid/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване