05/22/12 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Наш електромобил втори в европейски екомаратон

Отборът на Техническия университет–София се класира втори в европейската надпревара за икономично шофиране Shell Eco-marathon 2012. Студентите от ТУ, който е член на Индустриален клъстер „Електромобили”, изминаха със своята специално конструирана за състезанието машина 188,5 км само с 1 квтч. Това е енергията, с която 10 крушки по 100 вата биха могли да работят само 1 час. В миналогодишното издание на тази надпревара бъдещите инженери участваха с електромобил с водородна клетка и успяха да изминат 63 км със същата енергия, като заеха призовото 4-то място, уточниха от клъстера.
В състезанието по улиците на Ротердам от 17 до 19 май бяха допуснати 119 от общо 162 отбора, стигнали до финалите. В класа на електромобилите от „градски тип” първо място спечели френският отбор, поставил рекорд с изминати 262,2 км. само с 1 квтч електроенергия. Зад първите два останаха други 13 престижни тима от Цяла Европа. Българските студенти бяха спонсорирани от оператора на зарядни станции „Фул чарджър България”, също член на ИКЕМ. В надпреварата отбор на ТУ–Варна се включи пък в категорията „Прототипи, задвижвани с бензин”. С 1 литър гориво варненци успяха да изминат 96 км и заеха 41-ва позиция. В Shell Eco-marathon 2009, когато техният опел се движеше с пропан-бутан, те бяха на 89-о място.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване