05/22/12 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН: Това е първото земетресение с такава сила в региона

- Г-н Милошев, земетресението, което бе усетено в Перник и София и други градове от страната, предизвика паника у хората. Можем ли да очакваме по-мощни трусове от снощния през следващите дни?
- Искрено се надявам, но не мога да бъда абсолютно категоричен 100%, че няма да има по-силни трусове през следващите дни. Все пак мисля, че от това, което до момента се случва, нещата по-скоро вървят в посока към успокояване.

- Какви са официалните обобщени данни за силата на земетресението и епицентъра му?
- Магнитудът, който даваме от Българската академия на науките, е 5.8 по Рихтер. Виждам, че в Европейския средиземноморски сеизмологичен център в крайна сметка и на базата на всичката събрана информация до този момент леко са намалили степента на трусовете на 5.6 по Рихтер. Мисля, че 5.8 по Рихтер е по-вярната стойност. Епицентърът на земетресението е на 10 километра запад-югозапад от град Перник.

- Колко на брой са вторичните трусове, регистрирани към този момент на територията на страната? И с каква сила са те?
- Регистрираните вторични трусове към момента са 30 на брой. Като започнем от 4.2–4.3 по Рихтер и стигнем до 3.5-2.6 по Рихтер.

- Имате ли информация за това, какви са материалните щети, нанесени от земетресението у нас?
- От това, което имам като информация от разговорите ми с генерал Николай Николов от „Пожарна безопасност и защита на населението“, може да се каже, че, първо, слава Богу, човешки жертви няма. Има щети, които са нанесени от трусовете, но те не са фатални или пък трагични. Всичката сериозна инфраструктура е в ред, няма никакви проблеми с язовирите. Няма опасност при стената на язовир „Студена“, както и по пътните мрежи.

- В кои части на България е било усетено земетресението?
- Земетресението е усетено в цяла Южна България, някъде до градовете Хасково и Свиленград. В Северна България мисля, че е било по-ограничено усещането на трусовете. Но земетресението наистина е усетено, поне в половината от страната.

- Кое е най-силното земетресение, регистрирано на територията на София до момента? И кое е най-силното в България досега?
- Това земетресение не беше точно на територията на София, но в този сеизмично активен регион, в който стана сега земетресението през нощта, подобно по сила земетресение не е регистрирано. Това е първото с такава сила. През 1965 година е имало земетресение, което е било с магнитуд 4.6 по Рихтер. По отношение на страната като цяло последното земетресение с подобен магнитуд е това в град Стражица през 1987 година. Ако трябва да говорим за усещане на трусовете в София, по-силно е било усетено земетресението във Вранча през 1977 година. А пък по отношение на силно земетресение с епицентър София или някъде близо до столицата е имало земетресение през 1917 година.

- Една от първите асоциации, които си правят хората след труса в столицата, е тази със земетресението, което стана в Италия преди няколко дни. Според вас може ли да се търси връзка между земетресението у нас и това в Италия?
- Абсолютно не. Няма никаква връзка между земетресението в Италия и това у нас. Нека не търсим такава.

- Какво според вас трябва да правят хората при земетресения? Много от тях излязоха от жилищните сгради. Правилно ли беше това? Изобщо какво съветвате да се прави и да не се прави при трусове?
- Правилна е реакцията на хората, които излязоха от сградите. Много правилно постъпиха всички, които напуснаха жилищата си. Това е и естествено, подсказва им го инстинктът за самосъхранение. Разбира се, това, което трябва да знаем при земетресения, е просто да не се опитваме да бягаме още в първите секунди, когато са започнали трусовете. Няма как да стигнем извън къщата си, преди то да е свършило, затова е по-добре да изчакаме например под врата или някаква по-здрава бетонова конструкция, докато земетресението спре. Друго важно нещо при трусовете е да не ползваме асансьори. И най-важното нещо е да не губим присъствие на духа, макар че, естествено, много лесно е да го кажем и доста по-трудно – да го постигнем в действителност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване