05/22/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Остър спад за йената срещу долара

Йената пропадна най-много в рамките на месец срещу долара вчера, съобщи „Блумбърг“. Това се случи, след като рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Япония. Според агенцията азиатската страна не реагира достатъчно бързо, за да овладее тежестта на публичния си дълг. Валутата отстъпи отново срещу всичките си основни конкуренти, след като централната банка започна двудневната си среща. Очакванията са тя да засили мерките за стимулиране на икономиката, което ще обезцени допълнително йената. Британската лира също отслаби позициите си, след като Международният валутен фонд заяви, че Островът се нуждае от по-благоприятна парична политика. Канадският долар надигна глава срещу повечето от останалите основни валути. Това се случи на фона на ръста в акциите, който се появи след обещанието на китайския премиер Вън Цзябао, че фокусът ще бъде насочен към стимулиране на растежа. Норвежката крона за втори пореден ден спечели срещу единната валута, след като доклад показа, че за първото тримесечие икономиката се е развила по-добре, отколкото експертите са предвиждали. Понижението в рейтинга на Япония не е сериозна изненада за пазара, коментираха финансови експерти.
Йената отслабна с 0.7 на сто до равнище от 79.90 за долар. Японската валута изгуби и 0.2% срещу еврото, достигайки курс от 101.85 йени. Единната валута също поевтиня с 0.6 на сто до ниво от 1.2744 долара. Тя успя да пропадне дори до 1.2642 долара на 18 май, което е най-слабото ниво след 16 януари. Британската лира отстъпи с 0.4% до 1.5772 долара, но срещу еврото спечели 0.2% до 80.79 пенса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване