05/22/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Преместиха фотони на разстояние 143 км

Европейски учени постигнаха нов рекорд по най-дълга квантова телепортация, като предадоха свързани фотони между два острова на разстояние 143 км. Съобщението е качено на сайта на Корнелския университет, предаде Лента.ру. Предишният рекорд принадлежи на китайски учени, които успяха да създадат квантов канал, дълъг 97 км.
Предаването на информация е станало между Канарските острови, Ла Палма и Тенерифе над водите на Атлантическия океан. Новият експеримент се забави с година заради лошите климатични условия – авторите се сблъскаха със силни ветрове и дъждове и дори с пясъчни бури. Най-трудното за инженерите бе да създадат надеждна система за отстраняване на шума, която да може да „излови“ отделни фотони от потока. Заради това авторите разработиха метод за възможно най-точна синхронизация на атомните часове между приемника и предавателя. Това е позволило да се стесни прозорецът на предаване на фотоните от стандартните 10 на 3 наносекунди и съответно да се намали нивото на шума.
Както и при останалите експерименти за квантова телепортация комуникацията е била разделена на два канала – квантов (по който се предават свързаните фотони) и класически.
Постигнатото разстояние е напълно съпоставимо с типичното между комуникационни спътници и земната повърхност – около 500 км. Така че и двете групи – европейска и китайска – са вече близо до създаването на спътникова система за квантова комуникация.
Учените, които работят над квантовата телепортация, се надяват, че ще могат да създадат канал на връзка, който практически ще е напълно неуязвим за подслушване. Едно от първите приложения може да бъде предаването на защитена информация между посолствата в света.
Квантовата телепортация, която събуди любопитство след филма „Стар трек“, е предизвикателство за учените. Самият Алберт Айнщайн е нарекъл процеса на квантово преплитане „плашещо действие на разстояние“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване