05/22/12 16:01
(http://www.klassa.bg/)

Първият частен космически апарат полетя към МКС

Калифорнийската космическа компания SpaceX стана първата частна компания, изстреляла товарен апарат към Международната космическа станция, съобщи Би Би Си. Това стана, след като първият опит за изстрелване на апарата в събота се провали заради проблем в един от двигателите.
Ракетата-носител „Фалкон“ изведе безпилотната товарна капсула „Драгън“ от космодрума във Флорида в 10:44 часа българско време вчера. Първоначалното изкачване на 340 км над земната повърхност продължи по-малко от 10 минути. Очаква се „Драгън“ утре да е на 2,5 км от МКС, където да извърши тестови маневри. Ако те преминат успешно, капсулата ще се приближи на 10 метра от станцията в петък. Астронавтите в лабораторията ще прихванат апарата с роботизираната ръка на МКС и ще разтоварят 500-те килограма храни, вода и екипировка, изпратени с космическия апарат. Очаква се „Драгън“ да се върне обратно на Земята в края на месеца.
Мисията е от огромно значение за НАСА, която се надява до края на десетилетието да може да изпраща и астронавти с апарати на частни компании. Ако SpaceX тества успешно всички нови системи през следващите дни и изпълни всички условия, поставени от НАСА, ще получи договор за 1,6 млрд. долара с американската космическа агенция. НАСА ще търси и втори партньор за космическите си мисии. Orbital Sciences Corporation от Вирджиния засега изостава от SpaceX в своята програма. Компанията се надява да осъществи първата си мисия до МКС по-късно тази година или в началото на 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване