05/22/12 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

С драхмата Гърция ще изживее Апокалипсис

в. Имерисия

Гърция ще премине през ада, ако избяга от еврозоната и се върне към драхмата. Тази оценка не е научнофантастичен сценарий, нито се лансира от тези, които искат да плашат избирателите. Това е самата действителност, която трябва да се вземе сериозно предвид от всички гърци, политици и граждани, и да се положат колкото може повече усилия за избягването й.

Първото последствие в случай на оттегляне от еврозоната ще е дефицитът на основни продукти, които се внасят. Горива, лекарства, храни, суровини за промишлеността. Вероятната опасност за националната сигурност е само някои от последствия на един такъв кошмарен сценарий.

Твърде вероятно е за един голям период, който може да продължи от шест до дванадесет месеца, Гърция да не може да внася почти нищо.

В тази ситуация, която напомня Ада на Данте, единствените облагодателствани ще са всички онези, които са имали пари или развиват дейност в чужбина. Тяхната покупателна способност ще се увеличи многократно за една нощ.

Кои са големите губещи? Всички гръцки граждани и главно бедните, които ще видят как покупателната им способност се свива с 50 или 70 на сто. Паралелно с това те ще трябва да използват лични предмети и имущество, за да си осигуряват основни стоки, тъй като “с приветстването” на драхмата икономиката ще стане на разменни начала.

Ще нарасне имиграционният поток и той ще засегне главно младите. Ще се наблюдава ситуацията в България и Русия веднага след падането на режима през 90-те.

Сега например с една заплата от хиляда евро се купуват 588 литра бензин и 660 литра петрол. След връщане на драхмата заплатата ще е 340-750 драхми, с които ще се купуват 367 литра бензин и 416 литра петрол.

Може да има възможност за печатане на пари, но това не може да е неизчерпаем източник. Заради това е необходимо да има паричен излишък от първата нощ на връщане на драхмата. Реформите ще трябва да се ускорят и по всяка вероятност ще включат съкращаване на държавни служители и намаляване на социалните придобивки.

Голямото търсене на пари ще принуди банките да затворят за период от време и да преминат под контрола на държавата. Лихвите ще се покачат сериозно и компаниите няма да имат достъп до банкови заеми при лихви от 30-40 на сто.

Много фирми ще фалират, тъй като няма да могат да покриват нуждите си, да внасят суровини или да изплащат заемите си, които ще трябва или да останат в евро, или да се прехвърлят в драхми, но на един по-късен етап и когато валутата се стабилизира.

Гражданите ще побързат към банките, за да изтеглят спестяванията си, но това ще е невъзможно. Банките ще затворят, като може дори да се наложи военните да ги пазят. Постепенно достъпът до влоговете ще бъде възстановен, но те ще са в драхми. Ще има ограничения в тегленето на пари и няма да може лесно да се прехвърлят пари в чужбина дори и със сериозни причини като здраве и обучение.

За смяната на валутата се изисква време. Според прогнозите, но и опита от въвеждането на еврото, има нужда от около две години. Какво означава това? В този период ще властва бартерът. Който иска да купи килограм месо, ще трябва например да даде килограм зехтин.

Инфлацията ще нарасне сериозно. Смята се, че първоначално може да достигне 50 на сто. Цените от сутринта няма да са същите и вечерта.

Ще е нужно много време докато курсът драхма - евро се стабилизира. Смята се, че това ще стане в рамките на шест месеца до една година. Международни организации смятат, че обезценяването на драхмата спрямо стойността й при влизането на Гърция в еврозоната ще е 60 на сто, ако не е и повече. В този ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване