05/22/12 16:03
(http://www.klassa.bg/)

Удвоиха броя на опасните астероиди

Земята е изложена на риск от много по-голям брой астероиди, отколкото се смяташе досега, съобщи „Ню сайънтист“. Новите данни от мисията NEOWISE показват, че астероидите с нисък наклон на орбитата, при които има опасност за сблъсък с нашата планета, са два пъти повече, отколкото се смяташе досега. „Много сме учудени от тези изводи. Не очаквахме подобни резултати“, обясни Ейми Мейнзър от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния.
Учените, използвали данните от космическия телескоп WISE, събрани от 2010 г. и 2011 г., са извършили най-точното досега преброяване на потенциално опасните астероиди – тези, които се намират на по-малко от 8 млн. км от Земята, и са достатъчно големи, за да оцелеят при навлизане в нашата атмосфера.
Тъй като WISE е инфрачервен телескоп, той е чувствителен както към по-големите тъмни астероиди, така и към по-малките светли астероиди. Мейнзър и колегите й изследвали 107 потенциално опасни астероида и екстраполирали получените данни, за да направят изводи за общия им брой. Учените установили, че около 4700 астероида са с диаметър от 100 метра или по-големи. Оказва се, че астероидите с нисък наклон на орбитата – с такива орбити, чиято равнина е по-близка до земната – са два пъти повече, отколкото се смяташе досега. Учените уверяват, че ако наблюдаваме внимателно тези астероиди и ако идентифицираме такива, които са потенциално опасни, 20 или 30 години преди евентуалния сблъсък, е възможно те да бъдат отклонени. Освен че могат да представляват заплаха обаче, такива лесно достъпни астероиди дават и възможност за научни изследвания или извличане на полезни изкопаеми от тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване