05/23/12 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Голяма коалиция може да управлява Сърбия

в. Данас

Победата на Томислав Николич на втория кръг на президентските избори най-вероятно няма да повлияе на договора между Демократическата партия и Социалистическата партия на Сърбия. Все пак някои събеседници на “Данас” подчертават, че в политиката е възможно всичко и дори правителство на най-големите противници - Сръбската прогресивна партия СПП и Демократическата партия ДП . Независимо от всички следизборни комбинации изглежда, че Сърбия няма да се сдобие толкова скоро с правителство.

Последният срок за неговото формиране е 5 септември.   Преговорите за новото правителство може да се проточат заради новите обстоятелства след победата на Томислав Николич на президентските избори. Сигурно е, че тези разговори ще продължат по-дълго, отколкото бе предвидено, каза вчера Расим Ляич, председател на Социалдемократическата партия, а Велимир Илич, лидер на Нова Сърбия, заяви за “Данас”, че е необходимо колкото може по-скоро да бъде формирано правителство, за да започнат да се решават натрупаните проблеми в страната. Той смята, че най-голямата парламентарна партия СПП трябва да получи възможност да организира ново парламентарно мнозинство.

Очаквам президентът Николич да спази процедурата и първо да повери мандат за съставяне на правителство на най-голямата партия, а ако тя не успее, да даде мандата на класиралата се на второ място партия, посочва Илич пред “Данас” и добавя, че в случай на невъзможност да бъде съставено правителство при три опита, следва насрочване на нови парламентарни избори.

На въпрос дали коалицията “Да задвижим Сърбия” вече е започнала неформални или официални разговори с други партии за бъдеща правителствена коалиция, Илич заяви, че официални контакти не е имало.

Може някой да се е срещнал с някого на кафе, но това не са преговори, заяви Илич, а на въпрос дали е възможна коалиция със Социалистическата партия на Сърбия СПС , той изтъква, че всички, които приемат програмата на победилата коалиция, са добре дошли в правителството, а събирателна точка могат да бъдат приликите в програмите.

Илич избегна да отговори на нашия въпрос кои са тези партии, които имат близка програма с коалицията “Да задвижим Сърбия” и дали Демократическата партия е възможен партньор. Той припомни, че в политиката е възможно всичко и дори съюз на люти противници.

“Все пак аз не бих говорил за това. За това трябва да говори Николич, който на преки избори получи най-голямо доверие от гражданите”, посочва Илич.

От Сръбската прогресивна партия вчера никой не пожела да говори за формиране на нова управляваща коалиция и правителство на Сърбия. И Момо Чолакович, заместник-председател на Партията на обединените пенсионери на Сърбия, заяви за “Данас”, че в политиката никога не трябва да се казва “никога”, но той не вярва в спекулациите за евентуален договор между Сръбската прогресивна партия и Демократическата партия за следизборна  коалиция.

Чолакович припомни за неотдавна постигнатия принципен договор между съюза около социалистите и лидера на Демократическата партия Борис Тадич и добави, че не очаква  големи промени във връзка с този договор, а само продължение и конкретизиране. “Не съм от онези, които смятат, че кохабитацията на президента и правителството не е добра за страната”, казва Чолакович.

На наш въпрос възможно ли е споразумение между Сръбската прогресивна партия и Партията на обединените пенсионери на Сърбия той посочва, че в коалиционното споразумение между Социалистическата партия на Сърбия, Партията на обединените пенсионери и Единна Сърбия е възможно партиите и поединично да избират своите партньори, но той се застъпва за единството на този съюз. Чолакович обяви, че лидерите на трите партии тези дни ще договорят общи действия във връзка със следизборните съюзи, а след това ще разговарят с демократите.

Очаква се до края на тази седмица, а най-вероятно в четвъртък или петък, Томислав Николич да подаде оставка от поста председател на Сръбската прогресивна партия. Това би трябвало да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване