05/23/12 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

НАТО приключва в Афганистан до две години

Асошиейтед прес

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Световните лидери фиксираха пътя за излизане от войната в Афганистан. Те заявиха, че до края на 2014 г. ще приключат с буксуващия до голяма степен конфликт, но дотогава войските им ще продължават още две години да се бият и да умират там.

Президентът Барак Обама, който в родния си град председателстваше срещата на върха на една разединена военна коалиция, обобщи настроението на всички държави с думите, че този Афганистан, който оставят след напускането си, ще е достатъчно стабилен, за да могат те да си тръгнат, но ще продължи да зареден с конфликти.

По същество водените от Обама партньори запазват курса и се придържат към отдавна определения график, подчертавайки, че решението за изтегляне няма бъде преразглеждано.

“Не мисля, че някога ще настъпи оптимален момент, в който да кажем: “Свършихме всичко. Така е идеално. Точно по този начин искахме да станат нещата и сега можем да си опаковаме цялото оборудването и да си ходим в къщи. Това е процес, и то понякога хаотичен процес”, каза Обама на пресконференция вчера след края на двудневната среща на върха. Обама в нито един момент не говори за победа.

Афганистанските сили за пръв път ще поемат водеща роля в бойните задачи в средата на 2013 г. - повратен момент в дългия и скъпоструващ преход към предаването на контрола над сигурността в страната. Това ще е “моментът, в който из цял Афганистан хората ще могат да видят, че предизвикателствата се поемат от собствената им армия и полиция”, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Дори и като помощни сили обаче силите на САЩ и на другите страни ще са подложени на изненадващи атаки и бомбени нападения до края на войната.

От 2010 г. съюзниците планират да приключат войната в края на 2014 г., а решения на държави като Франция, решили да изтеглят бойните си части преди този срок, подложиха на изпитание силата на коалицията. Прехвърлянето идната година на ръководните действия в бойните мисии на афганистанците също беше очаквано. Лидерите го представиха като значителен обрат във войната.

Светът неизбежно ще остави след себе си един Афганистан, който е все така прояден от бедност, корупция и политическа нестабилност. Но заради недостига на пари и търпение водената от САЩ коалиция изрази увереност, че Афганистан ще бъде стабилен и достатъчно подготвен, за да може поне да се защитава и съответно да попречи територията му да се превърне в платформа за международен тероризъм.

На въпроса какво ще стане, ако Афганистан се разпадне, Обама даде да се разбере, че няма връщане назад. “Смятам, че графикът, който договорихме, е разумен и отговорен. Дали има рискове? Със сигурност.”

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че лидерите “поемат решителен и траен ангажимент за дългосрочното бъдеще на Афганистан. Посланието към афганистанския народ е, че няма да го изоставим. А посланието към бунтовниците е също толкова ясно: Не можете да победите на бойното поле. Трябва да спрете да се биете и да започнете да преговаряте.”

Политическите залози са високи за президента на САЩ, който ще се яви пред избирателите през ноември с десетки хиляди повече войници в Афганистан, отколкото когато встъпи в длъжност. Той ще наблегне на това, че постепенно се приближава към края на войната, след като приключи тази в Ирак. Американските гласоподаватели жадуват по-добра икономическа ситуация и отдавна престанаха да подкрепят военната мисия.

Страните от коалицията се безпокоят да не създадат вакуум в един взривоопасен регион и затова обещаха дълготрайно партньорство с Афганистан, което значи пари, хора и политически капитал. САЩ вече сключиха своя сделка с Афганистан за постигане на тази цел, включително с клауза, която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване