05/23/12 21:56
(http://e-vestnik.bg/)

Открий грешката - за кирилицата и глаголицата

Между другото в този плакат - както и в повечето, които ще видите другата седмица - има грешка, узаконена от традицията, от необходимата за спояването на всяка нация забрава.

Кирил и Методий, разбира се, не са измислили кирилицата - тя е  създадена от Климент Охридски и е наречена така в чест на Константин-Кирил Философ.

Кирил и Методий са измислили глаголицата. Тази малка подробност се учи обаче в горния курс - тоест след като основните мисловни клишета вече са били зададени.

Иначе всичко, което преповтаряме за “славянската азбука” и поводите ни за гордост около нея, се отнася и за глаголицата - тя е създадена специално за славяните, запазена е благодарение на Борис І, изучавала се е в българските книжовни школи и е разпространена из славянския свят, например в Хърватска (до 19 век!), в Чехия (вторично, не като остатък от Моравската мисия) и в Русия.

Да, не е просъществувала колкото кирилицата и не представлява мост между миналото и днешното ни ежедневие. Впрочем и това не е съвсем така. Буквите “Ш”, “Щ” и “Ж” имат глаголически произход.

Глаголицата е красива. И… уникална. Съвсем славянска. С очарованието на тайнописа. Създадена за нашата фонетична система (хм, преди 12 века не е била съвсем същата).

Едно просто забавление около 24-и май - изпратете на някого картичка на глаголица :) “Кода” можете да намерите тук.

От блога Точица

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване