05/24/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Брюксел дава на Киев шест месеца, после въвежда санкции

в. Независимая газета

Виктор Янукович. Снимка: правда

Вчера депутатите от Европарламента в Страсбург обсъдиха положението в Украйна и подготвиха специална резолюция, която ще гласуват утре. Очаква се документът да е строг, но с “възпитателно-препоръчителен” характер. Затова Киев не се страхува, че предстоят санкции: Европа отправи сигнал, че до парламентарните избори през октомври не предвижда никакви конкретни мерки срещу властта в Украйна.

Последната резолюция на Европарламента във връзка с украинската ситуация бе приета в началото на декември, преди срещата на върха Украйна-ЕС. Тогава депутатите сурово разкритикуваха официален Киев заради наказателното преследване срещу лидери на опозицията и заявиха, че ще може да напредне в евроинтеграцията, след като поработи над грешките. Лидерският форум на 19 декември фактически се провали - там не бяха утвърдени подготвените споразумения за асоциирано членство на Украйна в ЕС и за зона на свободна търговия. А след това положението се заплете.

През януари Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие собствена резолюция по украинския въпрос. За разлика от предишното решение на евродепутатите този документ изцяло бе оформен в твърд, дори ултимативен стил. ПАСЕ настоя Киев да се откаже от практикуваното избирателно правосъдие и да реформира съдебната система, иначе заплаши да последват санкции. В положението на бившата премиерка Юлия Тимошенко, чиято съдба тревожи ЕС, не настъпиха никакви промени - до санкции обаче не се стигна. Нещо повече, в края на март официалните структури на ЕС и украинското външно министерство парафираха все пак двете подготвени вече споразумения. Европейската страна отбеляза, че те ще може да бъдат подписани само ако Киев промени своята политика.

Отмененото по-рано заседание на Съвета за сътрудничество Украйна-ЕС тези дни се състоя с участието на премиера Микола Азаров. Лидерите на ЕС демонстративно отказаха срещи с него, но самото заседание показа, че Брюксел не затваря вратите си за Киев. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле обясни пред журналисти, че Европа, насочвала се дълго време към сближаване с Украйна, няма резервен план за действия. “Не искаме да се откажем от асоциирането - щеше да е предателство и спрямо вашите граждани, и спрямо цялото Източно партньорство. Това обаче не означава, че ще склоним на компромис по въпросите на демокрацията, човешките права, върховенството на правото”, каза той.

След това Европарламентът започна спешно да готви нова резолюция - именно тя ще бъде разгледана утре. Всъщност става дума за поредното “последно предупреждение” към екипа на президента Янукович. Който впрочем тези дни чу доста критики по свой адрес от участници в срещата на върха на НАТО в Чикаго. Как стоят фактически нещата, колко ще изтрае търпението на Запада, какво може да застрашава украинската власт - всичко това бе обяснено в САЩ на украинския лидер (на четири очи) от президента на Полша Бронислав Коморовски.

Последният си поговори за положението в Украйна и с германската канцлерка Ангела Меркел, която преди две седмици сравни Украйна с Беларус по равнище на демокрацията и спазване на човешките права, като прикани колегите си да бойкотират Евро-2012. Коморовски може би е действал като посредник, за да вразуми едните и да успокои другите. При всяко положение темата за координиран бойкот на футболното първенство вече не е на дневен ред.

В Киев смятат, че приятелите на Украйна в ЕС ще попречат да бъде гласувана твърде строга проекторезолюция. Политологът Тарас Березовец уверено заяви, че там няма да се споменава за налагане на санкции. А “възпитателно-назидателният” раздел от резолюцията, независимо колко остър е нейният тон, ще има декларативен характер - ЕС може да изисква или да разпорежда нещо само на своите членки, Украйна обаче не спада към тях. Ръководителят на Института за украинска политика Костянтин Бондаренко обясни,че страните от ЕС нямат интерес нито да отблъснат Украйна, за да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване