05/25/12 08:42
(http://radiomilena.com/)

Паспортизацията на сградите ще е задължителна

 “До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-та – на всички“. Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.
По думите й процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо – 3-4 лева на кв/м. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но и че трябва да се поддържа експлоатационно. „Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост“, поясни тя.
„Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики“, поясни министър Павлова, цитира Econ.bg. „Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря“.
Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане задължителна. „В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а частните е препоръчително“, поясни регионалният министър.
Лиляна Павлова припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение във вторник сутринта могат да кандидатстват за помощ от държавата. „До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили“, поясни министър Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.
В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болници, детски градини.
Над 15 000 са сградите, които имат щети, но не конструктивно сериозни. Само 50 от тях са с наистина сериозни щети. В Дивотино около 5 къщи най-вероятно ще бъдат абсолютно премахнати. Министърът увери, че за пострадалите е осигурен подслон.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване