05/27/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

„Бритиш петролиум“ се отказва от „Набуко“

„Бритиш петролиум" се отказва от участие в газопровода „Набуко", в който досега беше потенциален водещ доставчик на синьо гориво. Това съобщи за Ройтерс, цитиран от ИТАР-ТАСС, Иън Кон, ръководител на подразделението за нефтопреработка и маркетинг в английския концерн. Причината британската компания да заяви намерението си да се откаже от проекта е неговата икономическа неефективност. Според “Бритиш петролиум” газопроводът ще е наполовина празен за неопределен период от време, а това го прави неизгоден и неосъществим.
По първоначални разчети дължината на тръбата трябваше да е 3900 км, а през нея трябваше да се транспортират около 16 млрд. куб. метра природен газ с възможност по-късно капацитетът му да бъде разширен до 30 млрд. куб. метра синьо гориво. Основната компания по проекта - австрийската OMV, се надяваше през идните години да напълни "Набуко" с газ чрез подписването на договори с допълнителни доставчици от Туркменистан, Ирак и дори Иран.
"Бритиш петролиум" е много важен партньор и основен акционер на "Набуко". Проектът се крепи на междудържавни споразумения, но нито една от държавите даже не е намекнала, че иска да излезе от това споразумение. И тези държавни споразумения ще са валидни в рамките на 50 години“, заяви пред БНР Димитър Абаджиев, оглавяващ департамента по корпоративни дейности на "Набуко", връзките с националните правителства и европейските институции. Според него това е „най-жизнеспособният проект, осигуряващ отделна независима тръба и реална диверсификация“. По думите на Абаджиев "това са само коментари, решението ще се вземе през юни. Това ще бъде решение по кой път да се транспортира газът от турско-българската граница до Централна Европа".
Целта на „Набуко“ бе да намали зависимостта на Европа от доставките на синьо гориво от Русия чрез алтернативния маршрут от Централна Азия и Близкия изток до потребителите на Стария континент. Природният газ трябваше да се доставя от азербайджанското находище „Шах Дениз 2“. Преди две седмици обаче проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" ГМБХ представи пред консорциума, разработващ азербайджанското находище, съкратен вариант на проекта - „Набуко-запад“, който ще е почти три пъти по-къс - около 1300 км. За свиването до една трета на тръбопровода се заговори, след като се появи информация, че някои от основните акционери в проекта, като германската RWE и унгарската MOL, възнамеряват да се оттеглят.
„Европейската комисия не се призна за победена и заяви, че въпреки позицията на „Бритиш петролиум" продължава да обсъжда цялостния проект. „Бритиш петролиум" и азербайджанската петролна компания СОКАР сега обсъждат само по-малкия проект, известен като „Набуко-запад", потвърди слуховете Иън Кон.
Миналата седмица българският парламент ратифицира подкрепата си за проекта „Набуко“, който трябваше да се реализира от консорциум, съставен от RWE (Германия), OMV (Австрия), "Булгаргаз" (България), "Трансгаз" (Румъния), "Боташ" (Турция) и унгарската MOL.
Факт е, че „Набуко" е конкуренция на други проекти, като най-важният е „Южен поток" на руския гигант „Газпром" и италианската компания ЕНИ. Москва полага големи усилия работата по тръбопровода да стартира през 2012 г., за да може до 2018 г. по него да потече синьото гориво за Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване