05/27/12 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Дамаск отрича да е отговорен за убийството на деца


МВнР: България е потресена от действията на сирийската армия

Сирийското правителство отрече обвиненията, че неговите войски са извършили нападението в Хула, при което загинаха най-малко 92 души, включително 32 деца под 10-годишна възраст, предаде АП. Според режима в Дамаск отговорност за убийствата носят “стотици тежковъоръжени” екстремисти, които са нападнали и правителствените войски.
Говорителят на външното министерство в Дамаск Джихад Макдиси заяви пред медиите, че Сирия е подложена на “цунами от лъжи” за Хула, и отхвърли отговорността на правителствените сили. По думите му силите на правителството са били нападнати от “стотици тежковъоръжени екстремисти с картечници и артилерийски и противотанкови снаряди”. Нападението е започнало от 2 следобед и е продължило 9 часа, загинали са 3 войници. Създаден е комитет за разследване на инцидента и резултатите ще са готови до 3 дни. Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан пристига в Сирия днес, добави Макдиси.
Наблюдателите на ООН откриха използвани артилерийски и танкови снаряди – което сочи за участие на правителствените механизирани отряди. Използването на насилие ще доведе до засилване на нестабилността, непредсказуемостта и “може да доведе страната до гражданска война”, предупреди ръководителят им ген.-майор Робърт Муд.
ООН, Държавният департамент на САЩ, ЕС, Великобритания, Франция, Германия и УНИЦЕФ направиха изявления, осъждащи случилото се. Британският външен министър Уилям Хейг изрази намерение при посещението си в Русия да разговаря с Москва за “бърз и недвусмислен натиск” върху режима, предаде “Скай нюз”. Българското МВнР заяви, че България е “потресена” от жертви “на сирийската армия”, дадени “при опита на режима да смаже протеста на своите сънародници”. В знак на протест срещу зверствата в Сирия сирийската общност в България поставя билбордове с образи на сирийски деца по софийските улици.
Кувейт, който оглавява Арабската лига, обяви, че свиква спешна среща, която има за цел “да се предприемат стъпки, за да се сложи край на потисническите практики срещу сирийския народ”. Пожелал анонимност представител на външното министерство съобщава, че Кувейт осъществява контакти, за да може международната общност да “поеме отговорността си” и да спре кръвопролитията.
Вчера правителствените войски обстреляха жилищни райони в Централна Сирия, засегнати са Хама и Хомс. По данни на Местните координационни комитети и Сирийската обсерватория за човешки права е имало сблъсъци между въстаници и правителствени войски в Хама и в два квартала на Дамаск, а близо до военно летище в столицата е избухнала бомба. Не е известен броят на жертвите. Свободната сирийска армия предупреди, че няма да спазва повече примирието с режима, ако международната общност не се намеси, за да спре кръвопролитията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване