05/27/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

ЕК иска по-големи правомощия за регулаторите при фалит на банка

Европейската комисия планира да въведе строги правила в банковия сектор, с които тежестта от спасяването на фалиращи финансови институции да бъде прехвърлена от данъкоплатците на облигационерите, предаде „Файненшъл таймс“. Изданието цитира проект, според който при фалит на банка регулаторните органи ще получават изключително широки правомощия, чрез които ще имат право да сменят мениджмънта или да преструктурират активите на институцията. Освен това държавите от Европейския съюз ще трябва да създадат фондове за преобразуване, които ще се финансират от самите банки, но ще бъдат извън съществуващите схеми за гарантиране на депозитите.
Според „Файненшъл таймс“ еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние ще разкрие подробностите по плана за реформи в сектора в началото на юни, непосредствено преди гръцките избори.
Междувременно стана ясно, че частично национализираната испанска банка Bankia е поискала рекордните 19 млрд. евро заем от държавата. Бордът на директорите й ще обясни публично защо финансовата институция има нужда от подпомагане в толкова голям размер. Поисканите 19 млрд. ще се прибавят към 4,5 млн. евро държавен заем към Bankia от началото на май, конвертиран под формата на държавно участие. Така общият й спасителен план ще достигне над 23 млрд. евро, което е исторически рекорд в испанския финансов сектор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване