05/27/12 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Карлос Слим вижда в еврокризата възможност за инвестиране

Карлос Слим смята, че дълговата криза в Европа е „подходящ момент“ да приложи стратегията си за инвестиции във време на икономически сътресения, сподели синът на милиардера и съпредседател на America Movil Карлос Слим Домит. America Movil, контролирана от Слим-старши, предложи $3,4 млрд. за дял в бившия холандски телефонен монополист Royal KPN NV по-рано този месец. Въпреки че придобиването ще бъде първият голям поход на Слим в Европа, той следва дългогодишен модел, заяви синът му. America Movil се опитва да остане колкото се може по-ефикасна и финансово стабилна, за да може бързо да капитализира новите възможности, заяви посочи той. „Когато настъпят тежки времена, можете да погледнете на възможностите по много гъвкав начин“, изтъкна 45-годишният Слим Домит в интервю в Мексико Сити тази седмица. „Европа се намира в подходящ момент за това.“
Преди America Movil да отправи предложението си за дял в KPN на 7 май, акциите на холандската компания бяха поевтинели до едва 6,37 евро за акция поради опасенията, че европейската криза може да навреди на търсенето. Слим предложи да плати по 8 евро на акция за дял от 28% в KPN. Това решение напомня на опортюнистичните покупки на Слим в Аржентина и Бразилия преди десет години, а преди това и в Мексико. Тези инвестиции му помогнаха да се превърне в най-богатия човек в света. Акциите на America Movil поскъпнаха с по-малко от 1% до 16,82 песо на борсата в Мексико Сити. Те бяха паднали с около 10%, след като компанията обяви предложението за KPN. Акциите на KPN поевтиняха с 0,9% до 7,67 евро в Амстердам.

Европейска среща на върха

Европейските лидери на срещата на върха в Брюксел тази седмица обсъдиха дълговата криза в региона, след като задълбочилите се опасения, че Гърция ще напусне еврозоната, заличиха около $4 трлн. от капиталовите пазари по целия свят този месец. Въпреки това сделката на Слим с KPN може да се сблъска с пречки. Холандската компания отказа предложението с довода, че то „значително подценява компанията“. Ако предложението бъде прието, транзакцията ще увеличи повече от пет пъти дяла на America Movil в най-голямата холандска телефонна компания. America Movil може би се е обърнала и към австрийското правителство за покупка на дял в Telekom Austria AG (TKA), твърди един от най-големите инвеститори в компанията, египетският милиардер Нагиб Сауирис. За да бъде продаден този дял, е необходимо одобрението на коалиционното правителство, водено от социалдемократите, които са против приватизациите. America Movil отказа коментар по въпроса. Сауирис заяви, че би желал да продаде своя дял в Telekom Austria на America Movil, ако австрийското правителство не одобри промени в телефонната компания.
Слим Домит е съпредседател в Борда на директорите на America Movil, която е най-големият доставчик на безжични услуги в Северна и Южна Америка, заедно с брат си Патрик. Той е и председател на подразделението за наземни телефонни линии Telmex и Grupo Carso SAB, контролирана от Слим компания с подразделения за търговия на дребно, строителство и производство. Инвестиционната стратегия на семейството датира от десетилетия, споделя Слим Домит. Баща му е учел него и двамата му по-малки братя от ранна възраст как да оценяват компании. Слим-старши, който в момента е на 72 години, е следвал традицията от собствения си баща, Джулиън Слим, ливанец, емигрирал в Мексико. Той давал на децата си спестовни книжки със седмичните им надбавки, за да ги научи как да управляват доходите и разходите си.
Джулиън Слим се възползва от понижените цени по време на националната революция от 1910 г., за да купи недвижимо имущество в Мексико Сити. Карлос Слим също запомни този урок, който приложи по време на няколко икономически кризи в Мексико, за да създаде пакет от активи от производство на гуми и цигари до застрахователна дейност и продажби на дребно, което завърши с придобиването му през 1990 г. на Telmex по време на приватизационната кампания на правителството. От Telmex бе развит телекомуникационният оператор America Movil, който в момента обхваща по-голямата част от Западното полукълбо, от САЩ до Аржентина. Компанията се разрасна чрез придобиването на активи на фирми в затруднено положение, сред които и фалиралата AT&T Latin America Corp., притежаваща фиброоптичните линии, и инвестира в тези мрежи, за да достигне потребителите, заяви Слим Домит.

Подобрения в мрежата

„Не съществуваше цялостна инфраструктура“, коментира той. „В много страни компанията започна с придобиване на третите или четвъртите по големина преносвачи и тогава се разрасна до сегашното си ниво чрез инвестициите и конкурентоспособността си на пазара“, добави той. Телекомуникационната компания America Movil харчи повече от $9 млрд. през тази година, като е предвидена подобна сума в бюджета за следващите две години, за да се подобри мрежата навсякъде в Латинска Америка. Тя приближава фиброоптичните линии по-близо до домовете на потребителите и се подготвя за по-бързи безжични услуги, познати като 4G или четвърто поколение мобилни технологии. Тези инвестиции дадоха на America Movil голямо предимство пред основния й конкурент Тelefonica SA (TEF) в по-голямата част от региона, коментира Вера Роси, анализатор в базираната в Ню Йорк Barclays Capital. „Имаме най-добрите позиции в Латинска Америка“, каза тя. Възможността в Европа е различна, основно защото мобилните мрежи са много по-развити в региона в сравнение с Латинска Америка, каза Слим Домин.
„Не смятаме да навлезем на този пазар като оператори“, каза той. „Това са пазари, на които според нас съществува потенциал за развитие на съпътстваща дейност, като ние търсим най-вече допълнителни начини за разширяване на бизнеса ни.“ America Movil има за цел да спечели одобрението от холандските регулаторни органи на ценни книжа за офертата на KPN и да направи транзакция в началото на юни. Компанията ще продължи да търси възможности за телекомуникационни инвестиции, защото Слим вярва, че индустрията ще бъде центърът на технологичните промени през следващото десетилетие, като преминаването към използване на безжични устройства за финансови транзакции, добави Слим Домит. „Баща ми постоянно го повтаряше, но ние сме в нова ера, а телекомуникациите са нервната система на тази нова ера“, заяви той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване